Bilder från tidigare Olympiadagar och Olympiafestivalen på Stockholms Centralstation 2021. Foton från SOK och TT.

Publicerad 25 januari 2022

Besök Olympiafestivalen i Stockholm

Under pågående OS kan svenska fans uppleva spelen på hemmaplan när Olympiafestivalen slår upp portarna på Stockholms Centralstation och Spånga IP.
- Ta med hela familjen och upplev OS-känslan på hemmaplan, säger projektledaren och Frida Nevalainen.

Under vinterspelens första del, 7-18 februari, tar Olympiafestivalen in på Stockholms Centralstation. Här kommer det gå att prova på curling, spela bordshockey och göra andra olympiska utmaningar. Det kommer också gå att följa de svenska medaljchanserna i bland annat längdskidor och skidskytte direkt på storbildsskärmar.

Besökare på centralstationen som prova på idrotter.

Olympiafestivalen på Centralstationen i Stockholm under sommar-OS i Tokyo 2021. Foto: TT

Under den avslutande OS-veckan flyttar festivalen utomhus till Spånga IP där vinteridrotter tar plats. Här kommer det finnas längdspår, skidbacke, isbanor och massor av prova-på-aktiviteter att testa tillsammans med lokala idrottsföreningar och olympier. Utrustning finns att låna på plats av Fritidsbanken. Torsdag och fredag 17-18 februari är festivalen öppen för skolor i närområdet och under helgen 19-20 februari slår vi upp portarna för allmänheten.

- Konceptet liknar SOK:s populära Olympiadagar som har arrangerats för barn och ungdomar sedan 2011 och det ska bli jättekul att välkomna alla barnfamiljer under OS. Det kommer bli härliga dagar för alla åldrar, helt gratis och anpassat till rådande restriktioner för att minimera smittspridning, säger Frida Nevalainen som är projektledare och OS-silvermedaljör i ishockey.

SOK har en nära dialog med RF och Stockholm Stad och kommer att anpassa arrangemanget så det följer FHM:s aktuella restriktioner. De aktuella förutsättningar går att läsa på Olympiafestivalens hemsida. 

– Intresset för vinteridrott är stort i Stockholm. Vi strävar ständigt efter att barn och unga ska ges möjlighet att röra på sig och inspireras av olika idrotter. Olympiafestivalen på Spånga idrottsplats, där man i en lekfull vintermiljö kan pröva olika idrotter, inspirerar både oss och stockholmarna. Samarbetet med SOK är välkommet och det är också tack vare flera av våra föreningar i Stockholm som festivalen är möjlig, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm.

Olympiafestivalen är ett internationellt koncept som genomfördes för första gången i samband med OS i Tokyo. Då lockades över 20 000 besökare till Stockholms Stadion och mer än 250 000 personer passerade ytorna på Stockholms Centralstation, Kungsträdgården och Skeppsbron. Nu klär SOK succén i vinterskrud, denna gång på Spånga IP och på Stockholms Centralstation.

Olympiafestivalen genomför SOK tillsammans med Stockholms Stad i samarbete med partners som Svenska Spel, UNIQLO, Bridgestone och Discovery.

FAKTA/Här besöker du Olympiafestivalen i Stockholm

  • STOCKHOLMS CENTRALSTATION, 7-13 februari.
    Öppettider 10-16.
    Följ OS-sändningarna på storbild, spela curling, bordshockey och anta andra olympiska utmaningar. Olympisk utmaning och olympier på plats.
  • SPÅNGA IP, 19-20 februari.
    Öppettider 9.30-17.
    Prova på vinteridrotter på längden, utför och på is. OS-invigning båda dagarna. Omklädningsrum finns och utrustning finns att låna. Café och foodtrucks. Skistars Valle och olympier på plats.

Partners