Simmaren Stina Gardell har simmat medley i London 2012 och Rio 2016. Foto: TT

Publicerad 9 september 2021

Stina Gardell nyvald i Aktivas Kommitté

Simmaren Stina Gardell har valts in som ny ledamot i Aktivas Kommitté. Dessutom sitter Carolina Klüft, Mattias Andersson och Anna Laurell Nash kvar i kommittén.

I samband med OS i Tokyo nominerades fyra sommaraktiva från de olympiska förbunden till Aktivas Kommitté, AK. Tre av nomineringarna var omval på sittande ledamöter i AK, Anna Laurell Nash, boxning, Carolina Klüft, friidrott, Mattias Andersson, handboll och den fjärde nomineringen gällde nyval av Stina Gardell, simning. Två av den sittande kommitténs medlemmar var inte tillgängliga för omval, ordförande Anna Lindberg, simhopp, som suttit maxtiden åtta år som ledamot och brottaren Sofia Mattsson som inte blivit nominerad.

Samtliga nominerade tackade ja att gå vidare till valomgång. Men eftersom endast fyra nomineringar inkommit så behövdes ingen valomgång. Detta innebär att Aktivas Kommitté från och med september 2021 har fyra ledamöter från sommaridrotter, vilket är ett minimum enligt stadgarna. Aktivas Kommitté utser inom sig ordförande och vice ordförande vid kommande sammanträde. I samband med vinter-OS i Peking 2022 hålls nominering och val av vinteridrotternas ledamöter i Aktivas Kommitté.

Aktuella ledamöter i SOK:s Aktivas Kommitté är:

FAKTA/ Aktivas Kommitté

Aktivas Kommitté ska ta tillvarata de aktivas intressen och vara en länk mellan de aktiva och SOK. Till kommittén kan de aktiva vända sig med frågor och synpunkter. Det är sedan kommitténs uppgift att föra dessa vidare till SOK:s ledning och styrelse.

Aktivas Kommitté

FAKTA/ Val av Aktivas Kommitté

  • Val till Aktivas Kommitté i SOK ska enligt statuterna genomföras i samband med sommar-OS för sommaridrotternas representanter och under vinter-OS för vinteridrotternas representanter.
  • Aktiva i Topp och Talang och aktiva i aktuell OS-trupp kan nominera kandidater och sedan rösta. Olympiska Specialförbund (OSF) kan också nominera.

Partners