Petra Sörling. Foto: ©SBTF

Publicerad 8 september 2021

Sörling kan bli ITTF:s första kvinnliga ordförande

SOK:s styrelseledamot och Svenska Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling är på god väg mot den högsta positionen i internationella bordtennisförbundet, ITTF. Hon är enda kandidat till posten som ordförande och väljs hon på årsmötet den 24 november så blir hon den första kvinnan som leder ITTF.

ITTF bildades 1926 och är världens största idrottsförbund sett till antal anslutna förbundsländer, 226 stycken. Valet till förbundets styrelse sker vart fjärde år och då väljs även ordförande. I mars 2021 aviserade Petra Sörling att hon ämnar kandidera till positionen att leda ITTF. Som motkandidat fanns då sittande ordförande, Thomas Weikert från Tyskland, men när nomineringsfönstret stängdes den 26 augusti meddelade Weikert att han drog tillbaka sin kandidatur. Inte heller någon av de övriga förhandstippade kandidaterna, förre storspelaren Liu Guoliang, Kina, eller Khalil al-Mohannadi, Qatar, utmanar Petra som därmed står som enda kandidat till ordförandeposten.

– Jag är enormt stolt och glad över det förtroende jag känner. Självklart ska jag även formellt bli vald av årsmötet i november så det återstår fortfarande mycket arbete. Jag känner mig dock väldigt inspirerad och tycker att kampanjarbetet fungerat utmärkt och att jag fått fram mina nyckelfrågor i dialog med bordtennisvärlden, säger Sörling.

Vice ordförande sedan 2009

Petra valdes in i ITTF:s styrelse 2009 som vice ordförande och har sedan dess haft flera tunga ansvarsområden inom styrelsen såsom ekonomi och finans, HR, para samt utbildning. De senaste åren har Petra även tagit initiativet till förbundets hållbarhetsarbete. Sedan 2013 är hon ordförande i Svenska Bordtennisförbundet och sedan 2021 styrelseledamot i Sveriges Olympiska Kommitté.

Val på årsmötet i november

Valet kommer äga rum i samband med ITTF:s årsmöte, AGM, som hålls den 24 november i samband med världsmästerskapet i Houston, USA, som spelas 23-29 november. Petra kommer, förutsatt att hon blir vald, då bli den första kvinnan på positionen som ordförande för ITTF.

Svenska herrlandslagets förbundskapten, Jörgen Persson, är också nominerad för omval i ITTF:s rådgivande församling: Board of Directors.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper