Jacques Rogge. Foto: TT.

Publicerad 29 augusti 2021

Jacques Rogge död

IOK:s förre ordförande Jacques Rogge har gått ur tiden vid 79 års ålder.

Belgaren Rogge var ordförande för Internationella Olympiska Kommittén under åren 2001 och 2013, och valdes senare till hedersordförande för IOK.

Jacques Rogge var också en meriterad idrottsman. Han deltiog i tre olympiska spel som seglaren (finnjolle) vid OS 1968, 1972 och 1976. Han blev också världsmästare och vann det belgiska mästerskapet vid 16 tillfällen. Han representerade även det belgiska landslaget i rugby.

Rogges största insats var ändå som idrottsledare. Innan han blev ordförande i IOK hade han samma roll i Belgiens Olympiska Kommitté samt i Europeiska Olymiska Kommittén. Under åren i IOK var Rogge med om att transformera och modernisera organisationen. Han låg även bakom världsungdsoms-OS (Youth Olympic Games).

Lindberg om Rogge

Så här minns Gunilla Lindberg sin vän Jaques Rogge:

”Nyheten om Jacques Rogges bortgång i söndags kom för många i den olympiska rörelsen inte som en överraskning, men berörde mig djupt.

Vårt samarbete började 1993 i Europas Olympiska Kommitteer där Jacques var ordförande och jag nyvald styrelseledamot. Rogge var en mycket skicklig ordförande och teamwork var en av hans stora styrkor. Alltid påläst, rättfram, rättvis, envis, omtänksam och drivande är epitet som jag vill framhålla. Hans hjärta var alltid hos the Nationella Olympiska Kommitterna och de aktiva. Vi blev med åren mycket nära vänner.

Han var en stor Sverigevän och vi hade glädjen att stå som värd för många av hans besök i Sverige. Han kom som vår gäst till många Olympiabaler, var ett stort stöd när vi tillsammans med Sundsvalls Kommun arrangerande Europaungdoms-OS i Sundsvall under vintern 1997 och fanns naturligtvis på plats i Sundsvall under spelen. Han deltog också i SOK:s firande av hundraårsjubileet av Stockholms OS 1912, då vi bland annat arrangerande seglingstävlingar på Riddarfjärden - där han förstås var kapten på en av båtarna.

Tack Jacques för allt stöd och samarbete under 30 år! Du kommer alltid att vara i mitt hjärta och jag kommer alltid att minnas dig som en av de största och mest sympatiska ledarna i den olympiska rörelsen som du moderniserade när du tillträdde som ordförande i IOK 2001”

Gunilla Lindberg och Jacques Rogge. Foto: ANOC.

Gunilla Lindberg och Jacques Rogge. Foto: ANOC.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper