Seglaren Max Salminen och fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt bar gemensamt den svenska fanan vid invigningen av OS i Tokyo. Foto: TT.

Publicerad 24 augusti 2021

Truppchefen summerar Tokyo 2020+1

OS-truppens resultat vid Tokyo 2020+1 var bra.
"Genomförande och förberedelser av spelen summeras positivt, men vi kan inte vara nöjda med att OS-truppens kapacitet inte har förbättrats de senaste fem åren. Långsiktig satsning med större resurser på fler aktiva måste till", skriver SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo när han summerar det svenska genomförandet av olympiska sommarspelen i Tokyo.

Målet för OS-truppen i Tokyo var minst åtta medaljer, det bygger på statistiken runt de så kallade toppositionerna - innebärande att truppen hade 22 stycken sådana på väg in i spelen vilket var samma som inför Rio (med resultatet elva medaljer varav två guld). Nu blev det nio medaljer, med viss mersmak både på antalet och valörer samt med ett utfall på drygt 40 procent, vilket är bra! Utfallet i Rio (55%) var ju otroligt bra och samma nivå denna gång var inte realistiskt.

De svenska guldmedaljörerna vid OS i Tokyo: Armand Duplantis, stavhopp, hopplaget med Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann samt Daniel Ståhl, diskus. Foto: TT

Att truppmålet nåddes är förstås mycket positivt. Det görs genom att flera av de starkaste korten levererar, vilket ju i sig är mycket bra gjort. Tanken går förstås till guldmedaljörerna Armand Duplantis, Daniel Ståhl och hopplaget, men också till Sarah Sjöström som når tre finaler och ett silver med sin armbågsskada - fantastiskt! Sedan har vi ju också Simon Pettersson och Josefin Olsson som tar medaljer genom att överträffa sin aktuella världsranking, mycket starkt! Tre friidrottsmedaljer, två ridsportmedaljer och två seglingsmedaljer – väldigt bra! Mersmaken återfanns både hos några individuella idrottare samt och hos turneringens starkaste fotbollslag.

Sarah Sjöström når tre finaler och ett silver med sin armbågsskada

2, 4, 5

En iakttagelse: kommer ni ihåg sifferkombinationen 2, 4, 5? Det var hoppryttarnas individuella placeringar efter deras första tävling. Otroligt bra prestationer men alla var ändå mer eller mindre missnöjda. Det säger något om inställningen! Samma sifferkombination 2, 4, 5 var slutresultatet för våra starka lagbollspel, de avslutar heller inte sina respektive turneringar helt nöjda. Det lovar förhoppningsvis gott inför framtiden.

Malin Baryard Johnsson under omhoppningen i lagfinalen. Foto: TT

30 stycken topp-10-placeringar förutom medaljerna, ska också nämnas som en bra siffra jämfört med historien. Förutom guld och silver är det mycket positivt att vi har 24 aktiva uttagna på framtidskriteriet varav 75 procent presterar bra eller mycket bra, även i många fall i nominella resultat. Dessa aktivas prestationer, utfall och lärdomar ska skärskådas mer grenspecifikt tillsammans med landslagsledningarna, men den generella bilden av dessa aktiva är lovande inför Paris 2024 och LA 2028. Det finns förstås också några idrotter/grenar/aktiva som inte får till det, utifrån objektivt eller eget perspektiv, och där en djupare utvärdering måste göras för att finna vissa svar och förbättringsåtgärder.

Erik Holmer paddlade sig till final och tog en fantastisk niondeplats i kanotslalom. Foto: TT

Truppstorlek och jämställdhet

Den svenska OS-truppens storlek blev 137 aktiva (och drygt lika många ledare av alla olika kategorier) till antalet. Vi var representerade i 23 idrotter. Detta är bra och i höjd med Rio 2016.

Om vi undantar damfotbollen är truppen jämställd till antalet idrottare! Det kan man tyvärr inte säga om ledarskapet där vi totalt sett har väldigt obalanserade siffror. I linje med tränarprojektet som nyss startat så behöver vi tydliggöra mål för fler kvinnliga ledare/tränare i OS-truppen inför kommande spel.

Ledningspersonerna, tränarna och servicepersonal för OS-truppen gjorde sammantaget ett mycket bra jobb i Tokyo. Kommande utvärdering får visa på de viktigaste förbättringsinsatserna.

Fotbollstjejer kramas och skriker av glädje efter ett mål.

Lina Hurtig jublar över sitt mål (3-0) i fotbollsdamernas premiärmatch mot USA. Olivia Schough och Hanna Glas grattar henne. Foto: TT

Stark laganda och bra förberedelser

Truppens laganda och stöttning till varandra var utomordentlig. Detta började redan vid Olympic Camp och på coachträffarna åren innan men utvecklades till något extra i Fukuoka på det lyckade gemensamma förlägret. Fukuoka blev en framgångsfaktor och väldigt bra på alla sätt: för träning, acklimatisering, lagbygge och slutprepp!

Vi vet av erfarenhet att avvägningen med hur många dagar olika lag/aktiva ska vara på denna typ av precamp och hur man ska lägga upp träning, acklimatisering med mera är väldigt viktigt inför förutsättning för prestation och för resultatet. Den fördjupade utvärdering som nu ska göras får vända och vrida på detta, sannolikt var det så att något lag/någon aktiv inte fick till det helt optimalt/tillräckligt i denna fas. Sägas i detta sammanhang ska också att OS-truppen var den friskaste på 20 år! Detta hänger ihop med både bra förberedelser, närhet i samarbete och skickliga särskilda insatser.

Massor av gul- och blåklädda människor viftar med svenska flaggor och klappar i händerna kring en dansade guldmedaljör.

Truppen har samlats utanför det svenska huset i OS-byn och firar Armand Duplantis efter att han fått ta emot sin välförtjänta guldmedalj i stavhopp. Foto: TT

Ett annorlunda spel

Den stora sorgkanten vid Tokyo 2020+1 var att spelen behövde genomföras utan några japanska åskådare, stora uppoffringar från landet och inga möjligheter till delaktighet för folket - därmed ingen OS-fest - väldigt trist!

En tränare med munskydd kramar om en glad gymnast.

Tränare Sebastian Melander kramar om gymnasten Jonna Adlerteg efter att ha presterat en av sitt livs bästa serier i barr där hon slutar på en 12:e plats. Foto: TT

Tokyo 2020 genomfördes dock på ett bra sätt av Japans organisationen. OS-byn och tävlingsanläggningarna fungerade väldigt bra. De mindre problem som i början fanns i OS-byn angående service och transporter åtgärdades ganska fort. Lite längre tid tog det tyvärr att få rimlig ordning på Covid-administration, appar och tester, och tyvärr blev det aldrig riktigt bra. Svenska truppen hamnade dock aldrig i problematik under spelen vare sig administrativt eller på grund av testresultat. Återkoppling har gjorts till IOK angående spelens genomförande, Covid-synpunkterna dominerade, men också det faktum att några frågor (både praktiska och administrativa) kommer tillbaka spel efter spel och att IOK:s kvalitetskontroll bör förstärkas för att minska återkommande problem inklusive ackrediteringssystemet.

Förstärka för framgång

Vi ska vara nöjda med OS-förberedelser och genomförande samt truppens resultatet vid Tokyo 2020, men vi kan knappast vara nöjda med att OS-truppens kapacitet inte ökar mellan spelen. Svensk olympisk idrott behöver framöver klara att investera mer för fler i förbundens landslagsprogram och i SOK:s Topp och Talangprogram. Starkare landslagsprogram, fler närvarande kompetenta tränare, bättre socioekonomi för aktiva, fler yngre aktiva i förberedande utvecklingsprogram, några skarpa och tätare utvecklingsmiljöer i flera idrotter, fler utvecklingsinsatser samt bra forskningskopplingar, med mera.

Peter Reinebo, den svenska truppchefen för Tokyo 2020. Foto: TT

De närmaste tre åren blir mycket viktiga för att försöka vända vår generellt vikande internationella resultattrend. Vi kan/ska/behöver vara internationellt framgångsrika i många idrotter även fortsatt, fler unga aktiva måste satsa mer, och vi måste gemensamt orka stötta dem ännu bättre långsiktigt och över tid. En betydande resursförstärkning måste till och ribban behöver upp högre!

FAKTA/ RESULTAT

  • 2004 – 7 MEDALJER (4 guld, 2 silver, 1 brons)
  • 2008 – 5 MEDALJER (0 guld, 4 silver, 1 brons)
  • 2012 – 8 MEDALJER (1 guld, 4 silver, 3 brons)
  • 2016 – 11 MEDALJER (2 guld, 6 silver, 3 brons)
  • 2020+1 – 9 MEDALJER (3 guld, 6 silver, 0 brons)

Sverige tog två seglarmedaljer i Tokyo. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tog silver i 470 och Josefin Olsson gjorde detsamma i laser radial. Foto: TT

TOKYO 2020

GULD
Daniel Ståhl, friidrott, diskus        
Armand Duplantis, friidrott, stavhopp        
Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, ridsport banhoppning, lag

SILVER        
Fotboll damer        
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, segling, 470 herr
Peder Fredricson, ridsport, banhoppning, individuellt
Simon Pettersson, friidrott, diskus        
Sarah Sjöström, simning, 50 m frisim        
Josefin Olsson, segling, Laser Radial        

4:e platser
Handboll damer
Henrik von Eckermann, ridsport, banhoppning, individuellt
Patricia Strenius, tyngdlyftning -76 kg        

5:e platser
Handboll herrar
Anton Källberg, Kristian Karlsson och Mattias Falck, bordtennis, lag herr        
Malin Baryard Johnsson, ridsport, banhoppning, individuellt
Sarah Sjöström, simning, 100 m frisim
Sophie Hansson, Louise Hansson, Michelle Coleman och Sarah Sjöström, simning, 4x100 m medley        
Louise Hansson, simning, 100 m fjärilsim        
Linnea Stensils, kanot sprint, K-1 200 m        
Linnea Stensils, kanot sprint, K-1 500 m        

6:e platser
Petter Menning, kanot sprint, K-1 200 m        
Sophie Hansson, simning, 100 m bröstsim        
Sophie Hansson, Louise Hansson, Michelle ColemanSara Junevik (försök) och Sarah Sjöström, , simning, 4x100 m frisim        
Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Antonia Ramel, ridsport dressyr, lag        

7:e platser
Sarah Sjöström, simning, 100 m fjärilsim        
Fanny Roos, friidrott, kula        
Thobias Montler, friidrott, längdhopp        
Henna Johansson, brottning, fristil dam -62 kg        

8:e platser
Erik Persson, simning, 200 m bröstsim        

9:e platser
Tommy Macias, judo -73 kg        
Robin Pacek, judo -81 kg        
Khadijatou Sagnia, friidrott, längdhopp        
Erik Holmer, kanotslalom K-1
Juliette Ramel, ridsport dressyr, individuellt        
Perseus Karlström, friidrott, 20 km gång        
Max Salminen, segling, finnjolle        
Anna Bernholm, judo -70 kg        
Marcus Nyman, judo -90 kg        

10:e platser
Victor Johansson, simning, 800 m frisim        
Sophie Hansson, simning, 200 m bröstsim

Svenska fanbärare i Tokyo

Invigningen: Max Salminen, segling och Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Avslutningen: Peder Fredricson, ridsport

Partners

Huvudsponsorer, logotyper