Olympiadagarna på Olympiastadion i Stockholm i maj. Foto: SOK

Publicerad 23 juni 2021

23 juni - olympisk födelsedag

Den 23 juni 1894 samlades personer från tolv länder i Paris och röstade för att stödja Pierre de Coubertins förslag att återuppta de Olympiska Spelen. Det blev födelsedagen för den moderna olympiska rörelsen och Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

1948 beslutades att en global olympisk dag skulle införas. Nationella olympiska kommittéer (som Sveriges Olympiska Kommitté) skulle uppmärksamma Olympic Day den 23 juni för att sprida de olympiska värderingarna i sina respektive länder. Den första Olympic Day firades 23 juni 1948 i nio länder, bland andra Österrike, Belgien, Kanada, Grekland och Venezuela.

1978 skrevs det in i den Olympiska chartern (den olympiska rörelsens regelverk) att alla nationella olympiska kommittéer rekommenderades att organisera Olympic Day helst varje år för att promota den olympiska rörelsen.

Hitta sin idrott

I Sverige arrangerar SOK Olympiadagar flera gånger om året med målet att barn ska hitta sin idrott. I år har Olympiadagarna besökt Malmö, Göteborg, Stockholm Umeå och Luleå. Totalt har cirka 150 000 barn besökt Olympiadagarna sedan starten 2011.

Olympiafestival i augusti

I samband med spelen i Tokyo kommer Olympiadagarna till Olympiastadion i Stockholm. Under Olympiafestivalen 4-6 augusti kommer barn att få testa olympiska idrotter. Olympiafestivalen är ett internationellt koncept som kommer att genomföras i 14 länder världen över. SOK bygger då, på det sätt som restriktionerna tillåter, ett festivalområde med restauranger och storbildsskärmar där alla är välkomna att följa tävlingarna. Man får chansen att prova på olympiska idrotter, träffa olympier på plats, ta del av seminarium samt fira svenska framgångar tillsammans.

Partners