Skidskytten Magdalena Forsberg med sin bronsmedalj från OS i Salt Lake City 2002. Foto: TT.

Publicerad 25 december 2020

Magda om människan bakom medaljen

Magdalena Forsbergs formel för att bli världens främsta skidskytt?
- Viljan att vinna är inte alls lika viktig som viljan att förbereda sig för att vinna, berättar Magda i SOK:s intervjuserie Människan bakom medaljen.

Magdalena gjorde sitt första OS som längdåkare i Albertville 1992, då med Wallin som efternamn. Hon var 26:a på 15 km som främsta resultat. När hon 27 år gammal lämnade längdkarriären bakom sig fanns ett VM-brons i stafett i prisskåpet, samt en pallplats i världscupen (tvåa på fristilsmilen i Rovaniemi i mars 1988).

Den första världscuptävlingen i skidskytte genomfördes i december 1994 och utvecklingen därefter var sensationell. Redan i januari 1995 kom den första världscupsegern. Det skulle bli 41 världscupsegrar till innan karriären var över den 24 mars 2002. Lägg därtill 13 VM-medaljer varav sex VM-guld.

- Jag blir förvånad ibland när jag tänker på vad jag har gjort, säger Magda när hon summerar karriären.

-Men det jag är mest stolt över det är ändå att vinna totala världscupen sex gånger. Om du ska vinna totala världscupen måste du prestera under hela åter, att få ihop helheten.

En skidskytt i full fart med skidskyttevallen i bakgrunden och de olympiska ringarna ovanför.

Magdalena Forsberg kom på en 6:e plats i jaktstarten efter att i ledning skjutit två bommar på sista skjutningen, Salt Lake City 2002. Foto: TT

Inte förberedd i Nagano

Svenska folket tog skidskytten till sina hjärtan och Magdalena vann folkets pris, Jerringpriset, inte mindre än fyra gånger. Men i OS blev det aldrig någon seger.

- Det gick dåligt i Nagano 1998. Jag förstörde för mig själv mentalt, jag var inte förberedd på att komma dit som favorit. Det var första gången jag kom som en favorit till ett mästerskap, minns Magdalena, som var 14:e som bäst individuellt i Japan.

- Jag hade inte tänkt att jag skulle åka något mer OS efter Nagano. Men då kände jag att jag hade saker att utvecklas, som jag kunde bli bättre på.

Magdalena Forsberg bär den svenska fanan under invigningen av Salt Lake City 2002. Foto: TT

Två medaljer i Salt Lake

OS i Salt Lake City och säsongen 2002 blev i stället slutmålet för karriären.

- Jag hade inga positiva OS-minnen från Albertville och inte heller från Nagano. Så jag ville ha härliga minnen med mig från Salt Lake City.

Hon fick med sig fina minnen och två OS-medaljer, två bronsmedaljer. Magda var trea i distansloppet och trea i sprinten.

- Det var sista chansen. Det var som en lättnad när jag tog den första medaljen, säger Magda.

- Jag är otroligt stolt och tacksam över de två OS-brons som jag har. Jag tyckte det var jättestort när jag vann ett brons, även om det nog bara var en millimeter från guld.

En idrottare i blågula kläder med ett anlagt skidskyttegevär som siktar bort mot kameran.

Magdalena Forsberg på skjutvallen under OS i Nagano 1998. Foto: TT

Magda om…

…Stina Nilsson:
-Jag har pratat med Stina och känner igen så mycket från när jag bytte från längd till skidskytte. Nyfikenheten och glädjen. Viljan att lära sig nya saker. Jag är lite avundsjuk på hela resan hon har framför sig. Min drivkraft var att få lära sig nya saker och utvecklas.

…Wolfgang Pichler:
-Jag har lätt för att lita på andra människor. Jag litade 200 procent på min tränare, Wolfgang Pichler. Wolfgang betydde extremt mycket för mig. Utan Wolfgang och hans engagemang skulle jag aldrig kommit så långt som jag gjorde.

…rutiner inför tävling:
-Du ska inte göra någonting extra bara för att det är en viktig tävling. Du ska göra precis som vanligt. Kvällen innan varje lopp målade jag alltid naglarna och åt en chokladbit.

Ladda ned OlympiaAppen

Ladda ned OlympiaAppen för att se hela intervjun med Magdalena Forsberg i serien Människan bakom medaljen.

Google Play Länk till annan webbplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper