Sara Rask laddar inför hopptesterna på Bosön. Foto: SOK

Publicerad 26 maj 2020

Trio som vill in i Topp och Talang

Här är tre som vill in i Topp och Talang. Alpinåkarna Hanna Aronsson Elfman, Ida Dannewitz och Sara Rask testades alla under måndagen för att i framtiden få stöd av Sveriges Olympiska Kommitté.

Coronakrisen har satt idrottsvärlden på paus för de flesta. Det blev extra tydligt för 20-åriga Sara Rask under våren. Hon hann precis komma i mål som guldmedaljör i storslalom i junior-VM den 11 mars innan resten av mästerskapet i norska Narvik ställdes in.

- Det var faktiskt så att det inte ens blev någon prisutdelning efter storslalomen. Men det spelade ingen roll, det skönaste var att få jubla för guldet när man kom i mål, säger Sara.

Rask slutade också som totalsegrare i Europacupens storslalomcup när resten av säsongen ställdes in.

Med i Lausanne

Den två är yngre Hanna Aronsson Elfman, född 2002, hann med sina största tävlingar innan Coronakrisen tog fart på allvar i Europa. Hon var fyra i den JVM-storslalom som Sara Rask vann i mars, dessutom hade Hanna fyra placeringar bland de åtta främsta under världsungdoms-OS i Lausanne i januari.

- Det var verkligen intressant att vara på ungdoms-OS. Man hade ju hört innan att OS är speciellt, men det var först när man var på plats som man förstod hur stort det är. Den OS-byn vi bodde i då, Vortex, var verkligen häftig, säger Hanna.

Hanna Aronsson Elfman gör chins och SOK:s träningsrådgivare Niklas Heckscher håller räkningen. Foto: SOK

Genombrott i S:t Mortiz

Fartspecialisten Ida Dannewitz fick sitt genombrott under vintern och då särskilt under några dagar i S:t Moritz i december. Ida susade ned som segrare i super-G i Europacupen, före meriterade namn som Tessa Worley och Wendy Holdener. Några dagar senare i samma backe plockade den 21-åriga Dannewitz sina första världscuppoäng genom att vara 23:a i super-G. I januari fortsatte framgångarna i världscupen då hon var hon tia i super-G och nia i kombination i tyska Altenmarkt.

- Det var faktiskt lite sjukt att det gick så bra i just S:t Mortiz. När jag var yngre och tittade på tv så tänkte jag att det så extremt svårt ut när det var världscupen i S:t Moritz, säger Ida.

Tester på Bosön

Sara, Hanna och Ida var under måndagen på Bosön för att genomföra tester och träffa personal från SOK. De slet i brutalbänk, tog ut sig på löpbandet samt hade rörelsescreening och personliga samtal om sina satsningar. Hela trojkan drömmer nu om att få stöd av SOK för att kunna satsa mot att nå världstoppen.

- Det skulle betyda så mycket att komma med, säger alla tre.

Beslut om vilka som väljs in i Topp och Talang kommer senare under sommaren. Först ska även andra vinteridrotter ha selektioner på andra platser i landet.

Ida Dannewitz ger allt under sprinttesterna. Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper