IOK:s ordförande Thomas Bach. Foto: TT

Publicerad 17 mars 2020

IOK angående covid-19

IOK fortsätter arbeta för att genomföra OS i Tokyo, men följer utvecklingen med det nya coronaviruset noga.
"Situationen med covid-19 påverkar förberedelserna inför OS i Tokyo, och förändras för varje dag som går", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) flaggar för förändringar i OS-kvalen och kommer att fortsätta att följa utvecklingen med det nya coronaviruset (covid-19) dygnet runt. Redan i mitten av februari bildades en arbetsgrupp bestående av IOK, världshälsoorganisationen WHO samt representanter för Tokyos organisationskommitté samt japanska myndigheter.

- Hälsan och välbefinnandet för alla som är involverade i förberedelserna för OS i Tokyo är i främsta rummet, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

IOK uppmuntrar alla idrottare att fortsätta förbereda sig för OS i Tokyo 2020 på bästa möjliga sätt. I dagsläget har 57 procent av de antal idrottare som är tänkta att tävla i Tokyo kvalat in. För de återstående 43 procenten kommer IOK nu att arbeta nära de internationella idrottsförbunden för att vidta nödvändiga åtgärder angående kvalsystem och tidsplaner. IOK hade under tisdagen en telefonkonferens med de olympiska sommarförbunden för att diskutera situationen.

Under onsdagen fortsätter IOK föra samtal med bland annat nationella olympiska kommittéer, representanter för aktiva samt Internationella Paralympiska Kommittén.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) fortsätter att förbereda aktiva på att tävla i Tokyo i sommar.

- Vi befinner oss i ett globalt nödläge och det är viktigt att vi inom idrotten lyssnar på de som är experter. IOK har kontakt med WHO och bedömningen är att det fortfarande ska vara möjligt att genomföra spelen med invigning den 24 juli. Vi fortsätter förbereda oss på bästa möjliga sätt och gör allt vad vi kan för att stötta aktiva, ledare och förbund i deras förberedelser, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper