En fokuserad Alma Johansson i mitten av startfältet till flickornas linjelopp, Baku 2019. Foto: EOK

Publicerad 25 juli 2019

Fokuserad förmiddag i Baku

Efter ett lyckat förmiddagspass i simarenan kunde två av simmarna kvittera ut tre semifinalplatser. På friidrottsarenan slog Jesper Ahlin till med personbästa belönades med finalplats i kula.

Emelie Fast efter försöksheaten på 200 m medley och 100 m bröstsim, Baku 2019. Foto: SOK

Emelie Fast hade en fullspäckade tävlingsdag och stod också för den bästa svenska placeringen i Bakus simbassäng hittills under tävlingarna med en 10:e plats på 200 meter individuellt medley. Emelies kvalade på medleydistansen med sjunde bästa tid, 2.21,91. Thilde Smedbäck slutade 34:a med tiden 2.31,76. En halvtimme senare simmade Emelie kvalet på 100 meter bröstsim där tiden 1.12,32 räckte till tiondeplats och även där en semifinalplats. Under finalpasset blev tidschemat ännu mer pressat med endast 15 minuter mellan Emelies två lopp. I semifinalen på 200 m medley simmade Emelie in på en 10:e plats, 2.21,61, dryga fem tiondelar från den sista finalplatsen. Den korta tiden mellan loppen märktes i resultatet på 100 meter bröstsim, där Emelie simmade i mål på 1.13,46 och en slutlig 15:e plats. Två fina placeringar och säkerligen en hel del nyttiga erfarenheter om tuffa tävlingsförhållanden på internationella mästerskap.

David Falk gjorde även han en fin prestation på 100 meter fjäril. I kvalet tryckte handen i kaklet efter 56,29 på 100 meter fjärilsim, tionde kvaltid, endast åtta hundradelar från sitt personliga rekord. Han lyckades inte putsa tiden i semifinalen utan slutade tolva med 56,66. Favorit i finalen är dansken Rasmus Nickelsen som var snabbast i både kval och semifinal. På 100 meter ryggsim blev Isa Lundgren Sonnergren 29:a med tiden 1.08,72 och Thilde Smedbäck 34:a med tiden 1.10,60.

Sjundeplats i judo

Ella Andersson gör en fin prestation på judomattan i -63 kilosklassen. Ella som är uppflyttad en match vinner sin första match i åttondelsfinal på poängen Wazari mot Sarina Buffet från Schweiz men i kvartsfinalen åker hon på ett kast av belgiskan Alessia Corrao och hamnar därmed i återkval. Där kastar hon Pia-Jaqueline Kraft efter en och en halv minuts tid och är nu en match ifrån bronsmatch. Hon ställs mot turkiska Habibe Afyonlu i en jämn match utan poäng där Afyonlu får in ett kast i matchens sista femton sekunder. Ella slutar på en fin sjundeplats i sin första olympiska turnering.

Marcus Stenberg upp en placering

Marcus Stenberg förbättrade sin placering från kvalet och slutade 21:a i mångkampsfinalen. Marcus poäng blev blev 75.350. Tävlingen vanns av Ilja Kovtun, Ukraina före ryssarna Mukhammadzjon Iakubov och Ivan Kuliak. Det här var Marcus andra olympiska mångkampsfinal. Han gick även till final på Världsungdoms-OS i Buenos Aires 2018 där han placerade sig på en 17:e plats.

Bäckstedts andra guld

Zoe Bäckstedt tog sitt andra guld i Baku då hon vann linjeloppet i överlägsen stil. Bäckstedt, dotter till Magnus, tävlar för Storbritannien. Bästa svenska var Felicia Bengtsson på plats 39. Julia Lyngbaek var 53:a och Alma Johansson 71:a.

Eric Pedersen blev bäste svensk i pojkarnas linjelopp. Han kom i mål med klungan på plats 38. Estlands Madis Mihkels vann precis som i tempoloppet före Italiens Dario Belletta. Joel Warrén slutade 64:a och Leo Jacobsson blev 76:a.