Olympiatravet 1979:s segrare Pershing och Berndt Lindstedt. Priset delades ut av Ingemar Stenmark och Linda Haglund. Foto: Kanal75

Publicerad 26 april 2019

Olympiatravet firar 40 år

Olympiatarvet har under 40 år bjudit på sport i världsklass och massor av minnen. Superhästar som Maharajah och Varenne har fått travpubliken att gråta glädjetårar - och samarbetet mellan ATG och SOK har gett svenska olympier totalt 230 miljoner kronor.
- Jag brukar säga att travsporten vid den här tiden på året är den viktigaste olympiska sporten, säger Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges Olympiska Kommitté.

Det började en gång i tiden som en galen idé av pr-geniet Egon Håkansson. Han övertygade både ATG och SOK om ett samarbete kring Olympiatavet, ett samarbete funnits sedan 1979. Första året avgjordes tävlingarna på Jägersro med stor stjärnparad av dåtidens största stjärnor. Det var Ingemar Stenmark och Linda Haglund som delade ut priset till segrande ekipaget Berndt "Osten" Lindstedt och Pershing. Olympiatravet kördes sedan 1980 på Solvalla, 1982 på Åby och 1984 på Solvalla igen innan tävlingen hittade hem till Mölndal 1985. Sedan Meadow Roads seger har Olympiatravet avgjorts varje år, och alltid på Åbytravet.

Egon Håkansson fick själv kliva in i vinnarcirkeln när hans Gentleman vann loppet 2007 med Thomas Uhrberg i sulkyn.

SOK:s dåvarande ordförande Prins Bertil under Olympiatravet 1982 med bland andra boxningsvärldmästaren Ingemar "Ingo" Johansson och IOK:s ordförande Juan Antonio Samaranch. Foto: Kanal75

230 miljoner till SOK

Betydelsen av Olympiatravet för svenska olympier har varit enorm. Under 40 års tid har totalt cirka 230 miljoner kronor kommit SOK till del via Olympiatravet.

- Samarbetet med ATG har möjliggjort att svenska idrottare har kunnat lyfta sina förberedelser och karriärer till en ännu högre nivå. I dag är vi en av världens mest framgångsrika idrottsnationer och gjorde svensk idrotts främsta vinterspel senast i PyeongChang förra året. Vårt mångåriga partnerskap med ATG och Olympiatravet är en nyckel till de framgångarna, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Olympiatravet är en garanterad publikfest på Åbytravet. I fjol kom drygt 9 000 besökare och i år väntas siffran bli ännu högre, när Åbytravet slagit upp portarna för den helt nya Åby Arena, med ett helt nytt hotell och ny mässhall i direkt anslutning till travbanan.

Bland tidigare vinnare av Olympiatravets final märks en lång rad av Sveriges och världens bästa travhästar genom tiderna. Förra årets final vanns av italienska hästen Ringostarr Treb, som en månad senare vann även Elitloppet på Solvalla. Flest segrar i Olympiatravet har svenske Gidde Palema, som vann tre år i rad 2003-2005.

- Olympiatravet är en verklig klassiker och vi är enormt stolta över samarbetet med den svenska olympiska rörelsen, som gett alla svenskar så många fantastiska minnen från såväl de olympiska arenorna som de svenska travbanorna i 40 års tid, säger ATG:s marknadschef Sten Andersen.

J-O Waldner inviger Olympiatravets final 1996 med att tända facklan. Foto: Kanal75

Minnet av medaljerna

Under torsdagen samlades idrotts- och historieintresserade för att skriva om över 120 svenska medaljörer från OS och Paralympics vars prestationer håller på att falla i glömska. Totalt uppdateras nätartiklar med 33 322 tecken om idrottarnas liv och bragder. Projektet går under namnet Minnet av medaljerna och är sprunget ur ATG:s 40-åriga partnerskap med balnd annat Sveriges Olympiska Kommitté.

- Alla OS-medaljörer förtjänar att uppmärksammas och leva kvar i vårt kollektiva minne. Genom initiativet vill vi bidra till att föreviga berättelserna om dem och deras insatser. Jag är glad att så många tog möjligheten att komma hit och det är fantastiskt att se engagemanget från deltagarna, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.

En av deltagarna var Peter Sjödelius, son till före detta kanotisten Sven-Olof Sjödelius, med bland annat två OS-guld på meritlistan.

- Det är ett jätteroligt initiativ, särskilt eftersom jag fick chansen att skriva om min pappa och bevara minnet av honom. Vi hade förberett oss väl och med oss runt 50 sidor material som vi använde oss av, berättar Peter Sjödelius.

Fakta/Sportsliga höjdpunkter i Olympiatravet

2000: Italienske Varenne tog klivet från superlovande femåring till en av världens genom tiderna bästa hästar på Åbytravet den 8 april 2000. Varenne fick trava hela det sista varvet i tredje spår, utanpå världens då främsta häst, franske Prix d'Amérique-vinnaren Général du Pommeau. Men Jori Turja-tränade Varenne gjorde en överjodrisk presentation, krossade den franske generalen och seglade ifrån hela fältet i sista kurvan och hade minst en halv längd till godo över hela över upploppet. Att segern inte blev ännu större berodde mest på att kusken Giampaolo Minnucci fick glädjefnatt och började fira redan 100 meter från mållinjen.

2013: Stefan Hultmans sagohäst Maharajah var uträknad och slut när han kom till Åby den 20 april 2013. Han såg heller inte ut som en vinnare när Lutfi Kolgjinis Raja Mirchi tröttnade i täten på den bortre långsidan och Åke Svanstedts världsrekordhållare Sebastian K tog över ledningen. Då fick Maharajah marschorder av Örjan Kihlström. Från tredje utvändigt rundade ekipaget snabbt fältet, tryckte sönder Sebasian K genom den sista kurvan och flög undan till en totalt överlägsen seger med massor av längder på nytt löpningsrekord 1.11.0 över 2 140 meter autostart. Sagohästen var tillbaka och hela trav-Sverige snyftade glädjetårar.

Thomas Wassberg bär fanan under invigningen av Olympiatravets final på Åby 2018. Foto: TT

Fakta/Årets stjärnparad

Massor av olympiska medaljörer och forna storstjärnor kommer till Åbytravet för Olympiatravets final.

  • Susanne Gunnarsson, kanot
  • Max Salminen, segling
  • Christian Olsson, friidrott
  • Magnus Jernemyr, handboll
  • Mattias Andersson, handboll
  • Torgny Mogren, längd
  • Johan Olsson, längd
  • Jenny Fransson, brottning
  • Sofia Mattsson, brottning
  • Anna Lindberg, simhopp
  • Gunnar Larsson, simning
  • Louise Karlsson, simning
  • Frida Hansdotter, alpint
  • Peter Forsberg, ishockey
  • Jesper Nelin, skidskytte
  • Fredrik Lindström, skidskytte
  • Linn Persson, skidskytte
  • Mona Brorsson, skidskytte
  • Anna Magnusson, skidskytte
  • Peppe Femling, skidskytte

Partners

Huvudsponsorer, logotyper