Ta chansen och ansök om att vara volontär under OS i Tokyo. Här syns gänget som jobbade för Sverige i Sotji Foto: SOK.

Publicerad 27 september 2018

Tokyo söker volontärer

Vill du jobba med OS 2020? Då har du chansen nu. Från och med den 26 september går det att anmäla sig som volontär för sommarspelen i Tokyo.

Om man går in på Tokyos hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. går det nu att anmäla sitt intresse för volontärarbete under spelen i Japan. Totalt vill den lokala organisationskommittén, TOCOG, ha 80 000 volontärer. Ytterligare 30 000 volontärer kommer att handplockas av Tokyo Metropolitian Goverment för att se till att spelen flyter på smidigt.

För att ansöka om en plats ska du ha ditt pass redo och en halvtimme över. För att alla ska hamna på den plats där de gör bäst nytta finns många frågor att svara på när man registrerar sig. Språkkunskaper, erfarenhet från andra sportevenemang eller andra speciella kunskaper som exempelvis specifika datorkunskaper är meriterande.

Några av Sveriges volontärer gör sig redo för invigningen inför sommar-OS i Rio 2016. Foto: SOK

Att bli nationsvolontär

Varje land får ett antal volontärer tilldelade sig beroende på hur stor truppen är. Deras uppgifter är minst sagt skiftande från OS till OS och beroende på hur landets trupp är organiserad. De är till för att underlätta för trupperna och hjälpa till med det som behövs. Sverige hade 14 volontärer som stöttade truppen i PyeongChang. Två av dem från Kanada, en från Polen och resten från Sydkorea.

Svensk-kanadensaren Jennie Hippel bor i Vancouver, Kanada, och gjorde i PyeongChang sitt tredje vinter-OS som volontär åt den svenska truppen:

- Om man är intressant för uppgiften så brukar det vara en intervju via nätet först. Ibland är man själv och ibland är det en gruppintervju med andra sökande från andra länder. De vill få en bild av hur du samarbetar med okända trots språkförbristningar och andra oförutsedda händelser. Ungefär ett år innan spelen brukar man få besked om man är antagen eller inte. Sen kan det dröja ända tills några månader innan spelen innan du får reda på vilka uppgifter du får, berättar Jennie om ansökningsprocessen.

Länkar till anmälan

Här kan du läsa mer om hur du registrerar dig:


Partners