Den forne olympiske cykelmedaljören Juan Curuchet med den olympiska elden inför världsungdoms-OS i Buenos Aires. På bilden syns är Buenos Aires borgmästare Horacio Larreta och Argentinas Olympiska Kommittés ordförande Gerardo Werthein. Foto: TT/Reuters.

Publicerad 31 juli 2018

Sex spel väntar innan Tokyo

Det är nästan två år innan sommar-OS i Tokyo. Men det är ändå full fart inom den olympiska rörelsen.
Sex spel ska genomföras innan februari 2020 _ och redan på måndag presenteras den svenska truppen till världsungdoms-OS i Buenos Aires.

Den 6 augusti tar Sveriges Olympiska Kommitté ut de ungdomar som ska tävla för Sverige i sommarupplagan av världsungdoms-OS i Buenos Aires. Tävlingen kallas Youth Olympic Games på engelska och brukar förkotas till YOG.

- Världsungdoms-OS blir en fantastisk idrottsfest för världens ungdomar, både inspiration och viktiga lärdomar vet vi av erfarenhet kommer att vinnas av såväl de unga aktiva samt deras tränare, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

Varit i Vitryssland

Men SOK håller även på att förbereda för flera andra spel. Under sommaren har ett team besökt Vitryssland, som ska vara värd för Europeiska Spelen i juni nästa år.

- Europeiska Spelen blir en högklassig tävling i flera idrotter som har del av sitt OS-kval i Minsk i juni 2019, säger Peter Reinebo.

Strandspel i San Diego

Under hösten 2019 är det också premiär för strandsporternas eget OS - Beach Games i San Diego.

- Ett mycket spännande tävlingsinitiativ har tagits av vår världsorganisation ANOC i och med Beach Games. Spelen kommer att bidra till att popularisera idrotten och fler aktiva i nya grenar får del av den olympiska andan, säger Peter Reinebo.

Utöver detta väntar även Europaundoms-OS (EYOF) för både sommar och vinter under 2019, samt vinterupplagan av världsungdoms-OS (YOG) i början av 2020.

Sex spel som stundar

Det kommer att vara sex spel som den olympiska rörelsen arrangerar innan det är dags för sommar-OS i Tokyo i juli 2020. Här är alla spel som väntar.

  • Världsungdoms-OS, sommar, Buenos Aires, Argentina, 6-18 oktober 2018.
  • Europaungdoms-OS, vinter, Sarajevo och Östra Sarajevo, Bosninen-Harzegovina, 9-16 februari 2019.
  • Europeiska Spelen, Minsk, Vitryssland, 20-30 juni 2019.
  • Europaungdoms-OS, sommar, Baku, Azerbajdzjan, 20-28 juli 2019.
  • Beach Games, San Diego, USA, 9-15 oktober 2019.
  • Världsungdoms-OS, vinter, Lausanne, Schweiz, 9-22 januari 2020.

Partners