Miraitowa tittar fram. Maskoten för sommarspelen 2020 har namngetts av de japanska orden för "framtid" och "evighet". Foto: TT.

Publicerad 24 juli 2018

Två år kvar till Tokyo

Två år kvar till OS i Tokyo. Den 24 juli 2020 invigs de 32:a sommarspelen.
- Vi hoppas och tror att den svenska truppen till Tokyo blir cirka 130 aktiva, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Sveriges Olympiska Kommitté har under sommaren gjort flera resor till Japan för att rekognosera inför spelen i Tokyo. För att kunna prestera på toppnivå måste saker som tidsacklimatisering och klimatanpassning vara väl förberedda. Därför har SOK slutit ett avtal med Fukuoka där den svenska truppen kommer att ha sitt huvudsakliga förläger.

- OS-förläger för merparten i truppen kommer att arrangeras i Fukuoka i södra Japan. Vi har mycket goda erfarenheter av Fukuoka som plats för precamp innan OS i Peking 2008. Förlägret är viktigt av flera skäl. Det är ett måste för att anpassa sig till värme och tidsacklimatiseringen. I Fukuoka får de aktiva också tillgång till resurspersoner och medicinsk service. Ett förläger skapar också förutsättningar för fokusering och bygger på lagandan i truppen, säger Reinebo.

SOK planerar för en trupp med cirka 130 personer, en något mindre trupp än den som skickades till Rio 2016.

- I Rio var vi 150 aktiva inklusive fyra lag i bollsporter, men det är inte realistiskt med så många lag den här gången, säger Reinebo.

Fem nya sporter

Fem nya sporter kommer in på det olympiska sommarprogrammet till Tokyo jämfört med Rio: skateboard, klättring, surfing, karate och baseboll/softboll. SOK har byggt upp kompetens för de nya sporterna.

- Det finns en stark svensk spets i skateboard och vi hoppas att de två nya killarna i Topp och Talang, Oskar Rozenberg Hallberg och Karl Berglind, ska kunna utvecklas ytterligare fram emot 2020 och sedan få bästa möjliga förberedelser för att prestera bra resultat i Tokyo. Vi ser också goda möjligheter till OS-deltagande i karate och vissa möjligheter i surfing, säger Reinebo.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. Foto: SOK.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. Foto: SOK.

De närmaste två åren kommer bestå mycket av kval och förebredelser.

- OS-kvalen tar allt större plats på vägen mot sommarspelen och närmaste två åren innebär många kvaltävlingar i olika former för idrotterna. Alla idrotters kval är inte fastställda ännu vilket är lite sent. Men hur som helst så är 2019 ett mycket viktigt år i olympiaden inför Tokyo 2020, då ska både idrottarnas och lagens kapacitet utvecklas och bra prestationer göras i olika kvaltävlingar, säger Reinebo.

Sweden Arena i Tokyo

Under vinterspelen i Sydkorea var det premiär för Sweden Arena, ett koncept som SOK tänker reprisera i Japan.

- Sweden Arena blev en succe under vinter-OS i PyeongChang. Med lärdomarna därifrån och ett stort intresse från olika partners att skapa en liknande mötesplats för truppen, gäster och media så går vi under hösten in i en spännande försäljnings- och planeringsfas för att skapa en svensk attraktiv mötesplats under OS i Tokyo 2020, säger Reinebo.

Tävliingarna i Tokyo 2022 inleds med fotboll den 22 juli, invigningen är den 24 juli och avslutningen sker den 9 augusti. Däremellan kommer det att tvälas i 33 olika sporter och totalt i 324 grenar.

Discovery har fortsatt sändningsrättigheten för OS-sändningarna i Tokyo. För de som vill se spelen på plats förväntas biljettförsäljningen att sätta igång under inledningen av nästa år.

Partners