Spelen i PyeongChang är nu bara fem månader bort. Foto: POCOG

Publicerad 8 september 2017

Nedräkning mot PyeongChang

Nedräkningen mot OS har börjat. Det är fem månader till tävlingarna inleds i PyeongChang.
- Vi ligger långt framme i förberedelserna, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Den första tävlingsdagen i PyeongChang är den 8 februari, sedan invigs spelen dagen därpå. Under spelen kommer Peter Reinebo även ha rollen som truppledare, Chef de Mission.

- Jag uppskattar just nu att den slutgiltiga truppen kommer att innehålla drygt 100 aktiva, säger han.

I flera års tid har det lagts ett gigantiskt pussel för att truppen ska få optimala förberedelserna inför vinterspelen. Ett samspel mellan olika idrotter om resurser och en noggrannhet i planering för att inte lämna något åt slumpen har varit ledstjärnor i det arbetet. Exempelvis har de svenska vallarteamen för längd och skidskytte under två års tid gjort åtskilliga resor för att bekanta sig med den sydkoreanska snön. För de åkare som inte varit på plats i Sydkorea så har SOK filmat banorna som ska användas för längd och skidskytte så att aktiva kan provåka spåren redan nu med VR-glasögon.

I september gör SOK en slutrekognosering av tävlingsplatserna och OS-boendet tillsammans med förbundskaptener från vinteridrotterna.

- Vi känner att vi är väldigt långt framme med de tekniska förberedelserna, säger Peter Reinebo.

Elin Mohlin passerar ryskan Olga Tsareva under världscuptävlingen i PyeongChang i februari i år. Mohlin slutade 22:a i skiathlon och vann sprintstafetten i par med Maria Nordström. Foto: PyeongChang.

Elin Mohlin passerar ryskan Olga Tsareva under världscuptävlingen i PyeongChang i februari i år. Mohlin slutade 22:a i skiathlon och vann sprintstafetten i par med Maria Nordström. Foto: PyeongChang.

Resa och tidsskillnad utmaningar

En viktig del i upplägget inför spelen i Sydkorea är 16/8-problematiken; att kunna prestera på topp efter 16 timmars resa och med åtta timmars tidsskillnad.

- Vi kommer därför att ha aktiva på förläger i japanska Sapporo och på platser i Seoul-trakten. Vi har även upplägg med förläger i Sverige och Europa. Men alla behöver ungefär en vecka i en rätt tidszon för en acklimatisering som ger full prestation, säger Peter Reinebo.

Hur väl en fullt acklimatiserad trupp kan prestera på plats i PyeongChang vill inte verksamhetschefen sia om riktigt ännu.

- Vi sätter målet för truppen i mitten på januari när de flesta uttagningar är gjorda och vi har en riktigt bra bild av truppens slagstyrka, säger Reinebo som har att jämföra med Sotji då truppen kom hem med 15 medaljer; två guld, sju silver och sex brons.

- Truppen är på pappret inte riktigt lika stark som inför Sotji vid samma tidpunkt, men det finns aktiva som har potential för att ta ett steg framåt under hösten, säger Reinebo.

Den stora delen av den svenska truppen tas ut strax före jul, med undantag för ishockeylagen där spelarna namnges i mitten av januari. Sista möjliga dag för uttagning till OS är den 27 januari.

Peter Reinebo. Foto: SOK

Peter Reinebo. Foto: SOK

Koll på säkerheten

Den politiska situationen på Koreahalvön och de vapentester som nyligen utförts på den norra sidan är något som Sveriges Olympiska Kommitté följer noga. SOK har löpande kontakt med den svenska ambassaden i Sydkorea och den lokala organisationskommittén (POGOC).

- Säkerhetsläget i Sydkorea är inte förhöjt efter den senaste incidenten, även om den tycks vara av allvarligare art. Den stora skillnaden mot tidigare är att retoriken är annorlunda. Vi hoppas att läget stabiliserar sig, säger Reinebo.

Så avgörs OS i PyeongChang

Tävlingarna kommer att avgöras 8–25 februari, med invigning den 9 februari. Snöidrotter avgörs i bergen samt isidrotter vid kusten.

Kusten (Gangneung)

  • Gangneung: Ishockey, curling, short track, konståkning och skridsko.
  • Kwandong: Ishockey (damer, gruppspel).

Bergen (PyeongChang)

  • Alpenisa/Yongpyong: längdskidor, skidskytte, backhoppning, rodel, skeleton, bob, slalom, storslalom, alpin lagtävling, nordisk kombination, snowboard big air, invigning och avslutning.
  • Bokwang: Freestyle/snowboard (allt utom big air).
  • Jeongseon: störtlopp, super-G, alpin kombination.

Nya grenar

Sex nya medaljgrenar tillkommer jämfört med de senaste vinterspelen i Sotji.

  • Alpint, lagtävling, mixade lag.
  • Snowboard big air, damer och herrar.
  • Skridsko, masstart, damer och herrar.
  • Curling, dubbel, mixade lag.

Grenar som tas bort är snowboardens parallellslalom för både damer och herrar.
Totalt avgörs 102 medaljgrenar.

Partners