Publicerad 12 juli 2017
IOK:s ordförande Thomas Bach.

IOK:s ordförande Thomas Bach.

IOK kan utse värdstad för både 2024 och 2028 i höst

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har beslutat att det går att dela ut värdskap för både sommar-OS 2024 och 2028 i år. Det historiska beslutet röstades enhälligt igenom vid IOK:s extra session i Lausanne på tisdagen.
- Vi skapar en ”win/win/win”-situation för Paris, Los Angeles och IOK, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Beslutet innebär att de båda kvarvarande kandidatstäderna, Paris och Los Angeles, nu får börja förhandla med IOK. - I förhandlingarna ska den ena staden räcka upp handen för att ta hand om 2028 och därmed lägga ned sitt bud för 2024, säger IOK:s vice ordförande John Coates, som skött de inledande samtalen med Los Angeles och Paris. Om det går att nå ett avtal innan IOK:s session i Lima i den 13 september kommer IOK-ledamöterna då att rösta om både 2024 och 2028. Om inget avtal nås innan september kommer IOK, enligt ursprungsplanen, att rösta bara om värdstad för 2024. Thomas Bach hoppas och tror att ett avtal finns på plats under augusti månad.
- Att säkerställa stabilitet för den olympiska spelen i elva år framåt är någonting speciellt, säger Bach.
Det är första gången som IOK öppnat för att utse två sommarspel vid ett och samma tillfälle. Vad det kan betyda för vinterspelen 2026 är inte klart.
- IOK:s beslut rör bara sommarspelen 2024/2028, men det är ett historiskt beslut som kan rita om kartan för hur spel söks i framtiden. Vi får ta med i beräkningen att det kan bli så att vinterspelen 2026 och 2030 kan utses vid ett och samma tillfälle, vilket verkligen skulle vara spännande för en svensk kampanj. Det vi vet helt säkert är att ansökningsprocessen för 2026 kommer att bli både kortare och billigare än tidigare, säger Richard Brisius, vd för Stockholms OS-kampanj för vinterspelen 2026.

Partners