Anna Olsson och Agneta Andersson med sina OS-guld efter medaljceremonin i kanot, Los Angeles 1984. Foto: TT

Publicerad 8 mars 2017

OS-hjältinnor!

Det finns massor av kvinnliga OS-hjältar i Sverige. Så här på internationella kvinnodagen passar vi på att uppmärksamma några av dem!

Flest OS-medaljer: Agneta Andersson, kanot

Agneta Andersson är Sveriges främsta kvinnliga olympier. På tolv olympiska starter plockade hon hem hela sju medaljer, tre av dem guld. Agneta deltog i fem OS, från Moskva 1980 till Atlanta 1996. Från att ha varit en av världens bästa i K-1 blev Agneta med åren allt mer inriktad på K-2 och K-4. I slutet av sin karriär sågs Karlskogatjejen av många som världens bästa besättningskanotist. Vid OS 1988 fick Agneta äran att leda den svenska truppen som fanbärare på invigningen.

Agneta Andersson

Agneta Andersson, kanot Foto: TT

Agneta Andersson, kanot. Från guldloppet i K-2 500 m i Atlanta 1996. Foto: TT

Första fanbäraren: Barbro Grahn , längdskidor

Barbro var den första svenska kvinna som fick bära den svenska fanan vid en OS-invigning, i Grenoble 1968. Barbro deltog i fyra olympiska spel. Hon vann ingen individuell OS-medalj men blev bara bättre och bättre för var gång hon deltog. Hon var med och tog två OS-silver i damernas stafett. I Seefeld körde hon startsträckan och i Grenoble fick hon äran att åka den sista sträckan. Barbro var en superaktiv idrottstjej. Hon var även aktiv i orientering, friidrott, handboll, gång och forsränning och fanns med i vattenshower.

Barbro Grahn

Barbro Grahn (då Martinsson) under Grenoble 1968. Foto: IOK

Barbro Grahn (då Martinsson) under Grenoble 1968. Foto: IOK

Första OS-guldet: Greta Johansson, simhopp

Stockholmstjejen Margareta (Greta) blev hon första svenska kvinna att vinna en olympisk guldmedalj, i raka hopp vid OS i Stockholm 1912. Det blev Gretas enda OS, året därpå utvandrade hon till USA.

Greta Johansson

Greta Johansson under Stockholm 1912. Foto: SCIF

Greta Johansson under Stockholm 1912. Foto: SCIF

Största ledaren: Gunilla Lindberg

Gunilla har arbetat på Sveriges Olympiska Kommitté sedan 1969 och har deltagit i samtliga OS sedan 1972. Sedan länge tillbaka arbetar även Gunilla internationellt på högt uppsatta poster både inom IOK och på ANOK som tillvaratar alla deltagarländers intressen i den olympiska rörelsen. Frågan är om det finns någon kvinna i världen som har gjort mer för utvecklingen av den olympiska rörelsen?

Gunilla Lindberg inför OS i Vancouver 2010. Foto: SOK

Gunilla Lindberg inför OS i Vancouver 2010. Foto: SOK

Första kvinnliga deltagaren och första OS-medaljen: Märta Adlerstråhle, tennis

Adlerstråhle (född von Oelreich) var Sveriges bästa damspelare i tennis kring sekelskiftet 18/1900. Hennes brons i London 1908 innebar Sveriges första dammedalj i OS. Tillsammans med tenniskollegan Elsa Wallenberg blev hon också Sveriges första OS-deltagande kvinna. Säkra grundslag och fin taktisk blick var Adlerstråhles vinstvapen.

Märta Adlerstråhle

Märta Adlerstråhle.

Märta Adlerstråhle.

Flest OS-deltagande: Kerstin Palm och Tinne Wilhemsson-Silfvén

Fäkterskan Kerstin Palm och dressyrryttaren Tinne Wilhemsson-Silfvén har båda deltagit i sju olympiska spel. Ingen svensk har varit med på fler OS, men det finns även två herrar som delar rekordet: Ragnar Skanåker, skytte och Jörgen Persson, bordtennis.

Kerstin Palm

Tinne Wilhelmsson-Silfvén

Kerstin Palm, till höger och Tinne Wilhelmsson-Silfvén till vänster. Tinnes bild är från Rio 2016. Foto: TT

Kerstin Palm, till höger och Tinne Wilhelmsson-Silfvén till vänster. Tinnes bild är från Rio 2016. Foto: TT

Partners