Publicerad 9 februari 2017

1 år kvar!

Idag är det exakt ett år kvar till invigningen av de 23:e vinterolympiska spelen i PyeongChang, Sydkorea. Här har du alla fakta.

Tid: 9-25 februari 2018

17 dagar av olympiska tävlingar. Två av tävlingarna drar igång redan dagen innan invigningen, Curling mixed-turneringen och herrarnas backhoppskval i normalbacken.

Plats: PyeongChang, Sydkorea

Det är andra gången som Sydkorea arrangerar ett olympiskt spel. Huvudstaden Seoul stod värld för sommar-OS 1988 och nu firas alltså 30-årsjubileum med ett vinter-OS i PyeongChang.

PyeongChang är en landskommun i Sydkoreas provins Gangwon. Här kommer de olympiska tävlingarna utspela sig i två olika kluster, kust- och bergsklustret. Vid kusten är is-idrotterna samlade. De flesta ryms i Gagneung Olympic Park. I bergen ligger arenorna för de olika skid- och kälkgrenarna något utspridda. Huvudorten heter Alpensia Resort där flera grenar avgörs.

Totalt avgörs OS-tävlingarna på 13 olika arenor med hela 58.790 kvadratmeter golvyta och 35.000 sittplatser för åskådare.

Omfattning: Fler guld än någonsin

De olympiska tävlingarna avgörs i 15 discipliner. Fyra av dem gör olympisk debut i PyeongChang:

  • Curling mixed – tvåmannalag, en herr och en damspelare
  • Alpin nationstävling – parallellslalom i utslagsformat med fyrmannalag. Två herrar och två damer i varje lag.
  • Skridsko, masstart – en herr och en damtävling. 28 åkare åker 16 varv på öppen bana.
  • Snowboard big air – en herr och en damtävling.

Totalt är det 102 olympiska mästare som ska koras. Det är flest guld någonsin på ett vinterolympisk spel. Dessa kommer 2900 aktiva från världens alla hörn kämpa om. Deltagarna kommer att bo i två OS-byar med totalt 17 byggnader och 30.605 rum.

Arbetskraften som drar runt projektet är 9.351 personer och dessutom kommer hela 16.000 volontärer vara involverade under spelens gång.

Låt nedräkningen börja!

Partners