Publicerad 30 juli 2016

Camfils luftrenare ska ge Sverige en fördel på OS

För att maximera återhämtningen hos de svenska olympierna har SOK tillsammans med Camfil under våren arbetat med försöksprojektet Camfil Recovery Project. Fyra olympier har de senaste månaderna använt Camfils luftrenare och nu går projektet in i sin andra fas, då luftrenare installeras i Sveriges lokaler i OS-byn i Rio.

Marcel från São Paulo arbetar på Camfils brasilianska kontor. I veckan installerade han och hans kollegor luftrenare i alla svenska OS-lägenheter och testade så att de fungerade som de skulle. 

-Vi mäter och jämför luftkvaliteten här inne med utomhusluften, för att vara säkra på att luftrenarna fungerar som de ska, säger Marcel.

Marcel från Camfil installerar luftrenarna på rummen i OS-byn, Foto: SOK

I luftrenaren finns bland annat ett kolfilter och ett ”absolutfilter”, som ska vara mycket effektivt. Marcel berättar hur viktigt det är att ha kunskap i vad luften har för kvalitet där de installerar luftrenarna.

-Vi har många olika instrument som mäter luftkvaliteten i Rio de Janeiro. Luften är full av allt från bakterier till andra små partiklar och vi vill kartlägga allt så noga som möjligt, säger Marcel.

Inom idrotten arbetas det ständigt på nya sätt att förbättra förutsättningarna för goda prestationer och i OS-byn har andra länders team redan börjat snegla på Sveriges luftrenare.

De olympier som använt luftrenarna under våren har tillsammans med Centrum för allergiforskning vid Karolinska Institutet och SOK:s medicinska team, utvärderat sin återhämtning. Inte minst för de personer som har astmatiska problem förväntas luftrenarna underlätta återhämtningen. En OS-by är dessutom oftast nybyggd, vilket gör att det trots noggrann städning samlas byggdamm i lokalerna. Därför är Camfils luftrenare extra välkomna just under OS.

I OS-sammanhang användes luftrenarna första gången av svenska truppen under OS i Beijing. Hittills har inte vinteridrottarna varit del i projektet, men eftersom inte minst längdskidåkare utsätter sina lungor för oerhörd påfrestning, är luftrenarna också otroligt intressanta för framtida vinter-OS.

Partners