Foto:SOK

Publicerad 19 april 2016

Hans Vestberg ny ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté

 Hans Vestberg valdes enhälligt till ny ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté vid SOK:s 103:e årsmöte på tisdagen.

-Det ska bli otroligt spännande och roligt att leda SOK. Jag brinner för idrott och hela mitt liv har varit kantat av idrott, sade den nye ordföranden direkt efter valet.

Hans Vestberg lämnar nu ordförandeskapet för Handbollsförbundet efter åtta år.

-Jag ska leda styrelsearbetet i SOK och se till att allt fungerar och känner ett enormt ansvar inför uppgiften. OS är det största skyltfönstret att visa mångfalden inom idrotten. OS skapar ett stort engagemang, det skapar drömmar och jag ser också att ett OS till Sverige skulle ge inte bara idrotten utan hela samhället en fantastisk möjlighet, fortsatte Hans Vestberg.

Vad det gäller en OS-ansökan för vinterspelen 2026 ligger frågan just nu hos politikerna i Stockholm.

-Den demokratiska processen måste ha sin gång, konstaterar Vestberg.

Hans Vestberg har inför ordförandevalet ofta fått frågan hur han kommer hinna med att vara ordförande för SOK samtidigt som han är Vd för Ericssons med nära 180 000 anställda runt om i världen.

-Jag kommer lägga den tid som jag ägnat åt handbollen på SOK men inte tumma en millimeter på mitt jobb på Ericsson, säger Hans Vestberg bestämt.

Hans Vestberg hinner också med att vara ledare i sina barns handbollslag.

-Ja, jag hjälper till i mina barns lag.

 Hans Vestberg valdes som ordförande på ett år sedan Stefan Lindeberg beslutat att avgå när han hade ett år kvar på sin mandatperiod.

-Nu får vi se vad som händer under mitt första år men det är klart att min ambition är inte att bara sitta ett år, säger Hans Vestberg.

I samband med årsmötet avtackades Stefan Lindeberg som hyllades för sitt enorma engagemang och starka lederskap för SOK som började redan 1984. 1987 valdes Stefan in i styrelsen och blev dess ordförande 2000.

SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg har följt Stefan under alla hans år inom den olympiska världen.

-Stefan du har alltid satt de aktivas bästa i främsta rummet men du har också med din envishet genomfört det ena projektet efter det andra. Du såg till att vi kunde starta Topp och Talangprogrammet som fått många efterföljare internationellt. Du har också utvecklat våra partnersamarbeten till en nivå som ingen trodde skulle vara möjligt bara för några år sedan. Nu har du också slutfört, i varje fall för tillfället, jobbet med att försöka få till en utredning och ansökan om vinterspelen 2026. Här har du som vanlig sett vilka möjligheter som finns för svensk idrott, sade Gunilla Lindberg.

De aktivas kommitté överlämnade en gåva till Stefan som bestod i ett träningstillfälle i varje idrott som medlemmarna representerar.

Ordförande i Aktivas Kommitté och olympiern Anna Lindberg, var den som överlämnade den presenten...

Från de olympiska specialföbunden höll fäktningens ordförande Lars Liljegren ett spirituellt hyllnings och tacktal för Stefans mångåriga och framgångsrika arbete för den olympiska rörelsen och alla förbund. 

I övrigt beslutade årsmötet att avslå den motion som Fotbollförbundet och Friidrottsförbundet stod bakom som gällde användandet av rättigheterna för tävlingsdräkterna under OS från 2017-2020.

Årsmötet tog också beslut om reviderade stadgar för SOK.

Stefan Lindeberg blev enhälligt utsedd till hedersordförande för SOK under årsmötet. 

Årsmötes leddes som vanligt av Ingemar Josefsson med fast hand. När Ingemar klubbade av årsmötet, efter fyra timmar, fick han SOKs hedersplakett som tack för att ha varit mötesordförandeb20 år i rak följd.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper