Publicerad 17 april 2016

Hyperoxi otillåten metod - policybeslut

Hyperoxi innebär att man skapar en konstgjord biotop med förhöjt syretryck som inte finns naturligt. Metoden sker vanligtvis genom att använda andningsmasker. Det finns bevis för att hyperoxi är prestationshöjande. Medicinska risker kan inte uteslutas, bl a via ädelgasbildning.

WADA anser inte att metoden platsar på dopinglistan bl a för att användningen inte går att detektera, men rekommenderar att Internationella Idrottsförbund förbjuder den i sina tävlingsregler. Internationella Olympiska Kommittén har förbjudit metoden under den period man kontrollerar, dvs OS-perioden.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger: - ”Användning av hyperoxi i träning och tävling strider mot idrottens idé och de olympiska värderingarna. Metoden ger en skev bild av det idrotten vill stå för och skickar fel signaler till idrottande barn och ungdomar samt till allmänheten”.

SOK:s styrelse har beslutat att ta avstånd från användande av hyperoxi i träning och tävling. Ställningstagandet innebär att användande av hyperoxi inte är förenligt med deltagande i SOK:s Topp och Talangprogram.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper