Publicerad 4 december 2015

Nej SOK straffar inte gravida toppidrottare

Det var ovanstående rubrik Aftonbladet själva satte när SOK gick in och svarade på deras artikelserie om idrottskvinnor som skaffar barn.

Aftonbladet har den senaste tiden haft flera artiklar på temat att SOK "straffar ut" kvinnliga aktiva som skaffar barn. Det är inte första gången och lika fel varje gång. Så här tänker vi.

Det kan vara en lång resa till medaljerna. Därför är det viktigt att flera idrottare siktar på långa karriärer. Efter OS i Aten var det väldigt många olympier som la ner sin satsning redan efter sitt första OS. Alldeles för tidigt och långt innan den egna potentialen var uttömd. Det blev en varningsklocka. Vi insåg att vi måste göra det lättare att satsa riktigt uthålligt och också kunna förena det med familj och barn. Konsekvensen blev att vi tillförde nya möjligheter i vårt stipendiesystem.

En graviditet är förstås inte detsamma som en skada som kan förstöra en idrottskarriär. Istället kan den bidra till fortsatt långsiktig utveckling. Men den begränsar oftast möjligheten till långa träningsläger eller internationella tävlingsturnéer i det korta tidsperspektivet.

Ett av SOK:s stöd är kostnadsersättningar för bl a resor och hotell för att du ska kunna göra extrainsatser för tävling och träning. Har du inga kostnader kan vi inte ge någon kostnadsersättning.

Ett annat stöd är våra resurspersoner som hjälper till med rådgivning. Du har alltid tillgång till dem och vår medicinska support när du är med i vårt stödprogram. Perioder med mindre resande och träning kan vara ett bra tillfälle till återhämtning, lärande och läkning av skador.

Det tredje stödet är ett stipendium för att bidra till dina levnadsomkostnader på vägen mot en internationell karriär och i bästa fall ett professionellt idrottsliv. När du väl är där, tjänar bra med pengar på din idrott och kanske har ett bolag för att hantera dina inkomster, får du inget stipendium.

Aftonbladet har skrivit och berättat om ett antal kvinnor som påstås ha förlorat stöd från SOK i samband med graviditet.

Men av de som nämns har två aldrig haft stipendium för att de tjänade mycket pengar på sin idrott och drev sin idrott i bolagsform redan när de kom in i vår stödgrupp. Två andra förlorade av samma skäl sin möjlighet till stipendium för många år sedan, 2003 respektive 2008.

Vi måste utgå från att de själva och deras agenter hanterar skattefrågor och sociala avgifter som för andra företagare. SOK:s talangstöd kan inte plötsligt kliva in som socialförsäkring.

En av dem som nämns av Aftonbladet har aldrig varit inne i vår talanggrupp.

En annan, från en idrott med små ekonomiska förutsättningar, har fortsatt få stipendium även under tiden för graviditet och barnafödande med sikte på att snabbt kunna komma tillbaka i full träning.

I SOK:s talangstöd värderas alla idrotter lika högt. Har du potential att nå världstoppen ska du få möjligheterna att satsa fullt ut med sikte på olympiska medaljer. Vem du är har ingen betydelse och dina föräldrar ska inte behöva ha en tjock plånbok eller din idrott bra med sponsorer.

SOK ska skjuta till det som behövs. Det betyder att SOK behöver ge mer stöd till aktiva i idrotter som har dåligt med pengar. Dit hör damidrotten generellt sett.

Och detta gör SOK utan en krona i statsbidrag!

Stefan Lindeberg
Sveriges Olympiska Kommitté

Partners