Carin Hernskog ställde upp i Aerials i Calgary 1988. Idrotten var då en demonstrationssport och inte med på det officiella OS-programmet. Foto: IOK

Publicerad 28 november 2015

Freestyles olympiska historia

Freestyle är en ung sport i den olympiska historien

Det finns uppgifter om personer som utför volter på skidor från början på 1900-talet i Norge, Italien och Österrike. Tidigt på 1920-talet började amerikanska skidåkare vända och snurra i luften. Freestyle-skidåkningen började utvecklas ordentligt i USA under 1960-talet både sociala förändringar, frihetsrevolutionen och utveckling av skidutrustningen banade väg för nya spännande åktekniker. Freestyle-åkningen brukade kallas för ”hotdoggning”. Namnet syftade på sportens mix av häftiga akrobatiska tricks, hopp och rena adrenalinkickar.

1979 erkändes sporten som en disciplin av det Internationella Skidförbundet, FIS. FIS införde nya regler i försök att stävja några av den unga sportens farligaste element och den första världscupsserien startade året därpå.

Freestyle i OS

  • 1998 i Calgary var Freestyle med på OS som demonstrationssport. Grenarna var då puckelpist, hopp och balett.
  • 1992 i Albertville fick grenarna puckelpist och hopp medaljstatus.
  • 2010 i Vancouver lades Skicross till på programmet.
  • 2014 i Sotji gjorde slopestyle och halfpipe för skidor debut på OS-programmet. I Sverige kallas dessa grenar inte för freestyle utan Freeski.

Partners