Tyskan Carina Vogt blir första kvinna att vinna en olympisk backhoppningstävling i Sotji 2014. Foto: TT

Publicerad 28 november 2015

Backhoppningens olympiska historia

Backhoppning är en sport med stora nordiska traditioner. Den föddes i Norge under 1800-talet.

Den äldsta notisen om backhoppning kan spåras till 1808 då norrmannen Ole Rye hoppade 9,5 meter. En annan norrman, Sondre Norheim anses allmänt vara den moderna backhoppningens fader. 1866 vann han det som beskrivits som världens första backhoppningstävling med priser. Tävlingen hölls i Ofte, Høydalsmo, Norge.

Hopptekniken har ändrats och förfinats genom tidens gång. Efter första världskriget utvecklade Thulin Thams och Sigmund Ruud en ny hoppteknik som kallades för Kongsberger tekniken. De hoppade med överkroppen böjd vid höften, kroppen var kraftigt framåtlutad och armarna sträcktes upp i luften. Skidorna var parallella. Med hjälp av den här tekniken blev Österrikaren Sepp Bradl den första att nå 100 meters sträcket när han hoppade 101 meter 1936.

Jan Boklöv gör ett träningshopp i backhoppningsbacken i Calgary inför de kommande OS-tävlingarna. Foto: Jan Collsiöö / TT

Jan Boklöv gör ett träningshopp i backhoppningsbacken i Calgary 1988 inför de kommande OS-tävlingarna. Foto: Jan Collsiöö / TT

Boklöv historisk stilbildare

I mitten av femtiotalet började den Schweiziske hopparen Andreas Daescher hoppa med händerna bakåt, tätt intill kroppen och med ytterligare framåtlutning. Den här hoppstilen användes fram till att svenska Jan Boklöv började med att vinkla ut sina skidor i en ”V-form” under 1985. Till en början blev Jannes V-teknik förlöjligad och resulterade i poängavdrag från domarna. Men Janne höll kvar vid sin stil och tekniken visade sig så framgångsrik att sju år senare, 1992 använde sig alla de olympiska medaljörerna av Jannes så kallade ”V-stil”.

Backhoppning i OS

  • 1924 vid de första olympiska vinterspelen i Chamonix fanns backhoppning med på tävlingsprogrammet.
  • 1964 i Innsbruck las normalbacke till på det olympiska programmet.
  • 1988 i Calgary introduceras lagtävlingen.
  • 2014 i Sotji kom damernas backhoppningstävling i normalbacken med på det olympiska programmet.

Partners