Den populära Cristo Redentor är delvis byggd av Skånska Cement. Foto:TT

Publicerad 18 november 2015

Vad vet du om Rio?

Fotboll, samba och Copacabana. Det är de klassiska associationerna till Rio de Janeiro. Men hur kommer det vara i augusti när svenska truppen anländer?

Klimatet
I augusti under OS är det vår i Rio De Janeiro. En vår som kan jämföras med en bra svensk sommar, om än något fuktigare. Temperaturen under perioden kan förväntas ligga runt 24 grader dagtid. Medeltemperaturen är 24 grader som högst och 16 grader som lägst. Luftfuktigheten är max 97% och 42 som minimum. Solen går upp 06.20 och ner 17.35.

Staden Rio
Rio är en dynamisk stad i den meningen att det under dagtid beräknas vistas omkring 12 miljoner invånare där. Den officiella befolkningssiffran för staden är emellertid 4,5 miljoner men i Rios kåkstäder bor ytterligare några miljoner. De senaste 15-20 åren har inneburit en fantastisk utveckling för staden. Längs kusten ligger de nybyggda delarna med alla sina höghus som påminner lite om Florida. Avstånden är ganska stora så många är beroende av bil.

OS-byn
Byn ligger i den nybyggda delen av Rio som heter Barra. De flesta anläggningarna ligger helt i fas tidsmässigt - och några till och med före. Husen har 17 våningar med vanliga lägenheter och gemensamhetsutrymmen. Truppen kommer inte behöva bo i den värsta genomströmningen utan huset ligger lite lugnare avdelning.

Tre spännande fakta om Rio:
* Namnet "Rio De Janeiro" är portugisiska för "Januarifloden". Staden namngavs av portugisiska imperiet 1565, samma dag som staden grundades.

* Christ the Redeemer statyn på toppen av Crcovada berget, invigdes 12 oktober 1931 och är en av de mest igenkännande ikonen för Rio. Den har flera gånger kallats för en av världens sju underverk.

* Monumentet till statyn är till viss del byggt av Skånska Cement, och betongen i fundamentet kommer från Limhamn, Malmö. Ytskiktet är gjort av täljsten.

Partners