Fyra av de nya simutmanarna fanns på start på European Games i Baku i somras. Filip Grimberg, Gustaf Dahlman, Daniel Forndal och Victor Johansson. Foto: Henrik Forsberg, Simförbundet

Publicerad 15 oktober 2015

Nya utmanare ser ljust på framtiden

Det har blivit dags för en ny grupp utmanare att påbörja sina resor mot SOK:s Topp och Talang. Simmaren Fredrik Grimberg fick beskedet att han blev inbjuden till Youth Olympic Camp för en månad sedan och ser nu framtiden an med tillförsikt.

Filip Grimberg på Utmanarsamlingen Youth Olympic Camp på Bosön. Foto: Henrik Forsberg, Simförbundet

Filip Grimberg på Utmanarsamlingen Youth Olympic Camp på Bosön. Foto: Henrik Forsberg, Simförbundet

Följande fem simmare bjöds in till SOK:s YOC:
Jessica Billquist, Spånga
Jaqueline Hippi, Stockholm
Filip Grimberg, Huskvarna
Gustaf Dahlman, Västerås
Daniel Forndal, Forserum
Victor Johansson, Nässjö

Under november månad kommer simmarna få besked ifall de tas ut till SOK:s Utmanarprojekt.

Filip Grimberg,17 år, simmar 100, 200 och 400 meter frisim.

- Det är roligt och en otrolig möjlighet för mig att utvecklas vidare. Skillnaden blir att jag skulle få ett helt annat stöd. Inte bara från klubben längre utan även från Svenska Simförbundet och SOK, säger Filip Grimberg.

På Filips önskelista står bland annat ett höghöjdsläger. Han har ännu aldrig tränat på hög höjd och tycker att det skulle vara intressant att se vilka effekterna kan bli. Han ser också fram emot att sätta en tydlig utvecklingsplan ihop med sin tränare Kalle Gårdström, förbundskapten Ulrika Sandmark och förbundets sportchef Henrik Forsberg.

Huvudmålet är OS i Tokyo 2020. Filip har gått ett år på simgymnasiet i Jönköping och har tre år kvar. Han tränar åtta simpass per vecka och ett i gymmet.

- Genom Utmanarprojektet kan jag få mer kunskaper kring detaljerna om hur och vad jag ska träna. Hur många meter bör jag totalt ligga på under ett år? Vilka tider ska jag ha mellan 15-20 meter? Hur många armtag? Det finns mycket tid att vinna på den typen av analyser. Jag får konkreta fakta på vad jag behöver jobba med. berättar Filip.

Även Filips tränare Karl Gårdström ser uppenbara fördelar i att tre av hans simmare kan ta plats i Utmanarprojektet.

- Den stora skillnaden blir att vi då får resurser för bland annat tester av det slag vi genomför här i dag i Eriksdalsbadet. Vi kommer också att kunna åka på fler internationella tävlingar. Man kan säga att de här simmarna står vid ett vägskäl nu. De behöver få mer erfarenhet av att möta simmare som är starkare än de själva. Här hemma har det blivit lite ”Mammas gata”. För att ta nästa steg krävs det att man kliver utanför den invanda trygghetszonen, säger Karl Gårdström.

Närmast på programmet står en stor internationell tävling i december på långbana i Amsterdam. Annars är säsongens stora mål att kvala in till Europamästerskapet som går i London i maj.

- Kvalificeringen sker under Stockholm Swim Open här i Eriksdalshallen i vår. Det är där vi siktar på en riktig formtopp, säger Karl Gårdström.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper