Damernas linjelopp i Peking 2008. Foto: Jack Mikrut, SOK

Publicerad 4 september 2015

Så funkar cykeltävlingarna

Lär dig mer om förutsättningarna för de olika cykelgrenarna under OS.

Landsväg

Både herrar och damer tävlar i två landsvägsgrenar: linjelopp och tempolopp.

I linjeloppet startar alla tävlande samtidigt och det gäller att komma först i mål för att vinna guld. Herrarnas bana är 241,5km lång och damernas är 141 km.

I tempolopp tävlar deltagarna istället mot klockan. Deltagarna startar individuellt från en upphöjd ramp med 90 sekunders startintervaller. Det är inte tillåtet att ligga i vinddraget bakom en annan tävlande. Vinnaren av loppet är den som kommer i mål med snabbast tid. Damerna kör en bana som är 29,8 km lång och herrarna en bana som är 54,5 km lång.

Bantävling

Omnium består av sex grenar: flygande varv (sprint), poänglopp 30 km, elimineringslopp, individuell förföljelse 4 km, scratch och 1 000 m tidskval.

Kerin anses som en av de mest spektakulära grenarna. I Kerin kör man 2 000 m var av 1 400 meter efter en motorcykel som farthållare. När 600 meter återstår börjar en intensiv spurt.

Olympisk sprint är en lagtävling med tre cyklister i varje lag. I varje race möts två lag som startar på varsin sida av velodromen. Målet är att hinna upp det andra laget. Varje cyklist måste ta täten i varsitt varv. Tiden i mål mäts på den sista cyklisten i laget.

BMX-tävlingarna under Världsungdoms-OS i Nanjing 2014. Foto: IOK:s arkiv

BMX

En BMX-bana är omkring 350 meter lång med hopp, gupp och många andra hinder. Åkarna startar från en åtta meter hög startramp. Tävlingen börjar med ett seedningslopp där varje åkare kör ett varv på banan individuellt på tid. Tiderna ligger sedan till grund för åkarnas seedning till nästa fas av tävlingen.

Från kvartsfinalerna och framåt tävlar åkarna i heats med åtta cyklister och de fyra främsta kvalificerar sig för nästa omgång. Vinnaren är den som passerar mållinjen först i finalracet.

Damernas Mountainbiketävling på Europeiska Spelen i Baku 2015. Jenny Rissveds ligger i tätklungan. Foto: IOK:s arkiv

Mountainbike

I olympisk mountainbike tävlar man i Cross-country, det vill säga en bana som är uppbyggd i terrängen med olika hinder. I starten seedas åkarnas ordning beroende på deras aktuella världsranking. Banans längd är 5 km lång och tävlingen går över flera varv. Den åkare som kommer först i mål efter fullgjorda antal varv vinner guld.

Partners