Publicerad 25 juni 2015

U-21 landslaget klart för Rio 2016

Det svenska U-21-landslaget i fotboll blev på onsdagskvällen klart för OS i Rio och för semifinal i EM där de på fredag ställs mot Danmark.

Det är första gången sedan OS i Barcelona 1992 som Sverige har med ett herrlag i OS-turneringen.

Det var efter stor dramatik som Sverige säkrade en OS-plats.

Sedan Italien krossat England i den andra avslutande gruppspelsmatchen med 3-1 stod det klart att Sverige behövde minst en poäng med sig från mötet med Portugal. Även Portugal behövde en poäng.

Det svenska hoppet såg ut att släckas när det var tio minuter kvar av matchen då Portugal toig ledningen med 1-0.

Men det svenska landslaget visade än en gång prov på hög moral och stridsvilja och när en minut återstod av ordinarie speltid kunde Sverige kvittera genom Simon Tibbling.

De återstående tre tilläggsminuterna bjöd på extrem gåfotboll då inget av lagen var speciellt intresserad av att göra något som kunde äventyra det oavgjorda resultatet.

Sex nationer OS-klara

Sex nationer är nu klara för OS. Förutom Sverige är Portugal, Tyskland, Danmark, Argentina och hemmanationen Brasilien klara för OS-turneringen. Ytterligare tio lag ska under slutet av detta år och början av 2016 avgöra sina kvalturneringar.

Laget som kommer representera Sverige under OS blir i stort sett ett nytt lag. Av de elva spelare som startade matchen mot Portugal kommer bara tre att klara åldersgränsen till OS. Förbundskaptenen Håkan Ericson har möjlighet att ha tre överåriga spelare med i OS-truppen.

Avgörs i sex städer

OS-turneringen kommer att spelas i sex städer i Brasilien.

I Salvador på arenan Fonte Nova som tar 51 900 åskådare, i Manus på Arena de Amazonia som tar drygt 40 000 åskådare, i huvudstaden Brasilia på Estadio Nacional Mané Garrincha som tar nära 70 000 åskådare, i Sao Paulo på Arena Corinthians som tar 48 000 åskådare, i Belo Horizonte på Estadio Governador Magalhaes som tar 58 000 åskådare, samt i OS-staden Rio de Janeiro på två arenor. Klassiska >maracana-stadion kommer naturligtvis att användas. Arenan renoverades för fotbolls-VM 2014 och har nu en publikkapacitet på

75 000 åskådare. Även på Olympiastadion kommer herrarna att spela inför maximalt 60 000 åskådare.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper