Sofia Mattsson och motståndaren Katarzyna Krawczyk. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Publicerad 15 juni 2015

ES-guld till Sofia Mattsson

Sofia Mattsson från Gällivare stod emot pressen och tog guld på Europeiska Spelen i Baku när hon vann finalen i 55-kilosklassen mot polskan Katarzyna Krawczyk på teknisk överlägsenhet. Därmed blev hon historisk som Sveriges första guldmedaljör på Europeiska Spelen.

Sofia Mattsson och de andra medaljörerna. Foto: GettyImages

Eftersom tävlingen i Baku även är EM för brottarna så innebär det även att Sofia därmed försvarar sin titel som Europamästare för tredje året i rad. Dessutom blir hon historisk som den förste svensk att vinna en guldmedalj på Europeiska Spelen.

- Det känns definitivt helt fantastiskt. Det är de första Europeiska Spelen och nu kommer mitt namn alltid vara där när man slår upp den första svenska medaljen. Det är coolt, säger Sofia Mattsson efter matchen.

Sofia klarade av de två första matcherna enkelt i förmiddagens kval men i semifinalen ställdes hon inför en oväntat tuff match ”med Sofias mått-mätt” mot hemmabrotterskan Natalja Sinishin. Sofia låg under med 5-0 vid halvtid men lyckades ta sig samman och vinna tillslut med ett poäng.

-Matcher mot hemmafavoriter är definitivt de svåraste matcherna och inför den tänkte jag att det skulle bli en nyckelmatch och en medaljmatch. Matchen startade inte alls som jag ville men hela tiden tänkte jag att jag kan fixa detta, säger Sofia Mattsson om semifinalen.

I finalen var Sofia tillbaka i kontroll och kunde tämligen enkelt vinna matchen på teknisk överlägsenhet efter 46 sekunder in på andra perioden.

Sofia Mattsson under finalen. Foto: GettyImages

För de två andra svenskorna som brottades idag gick det inte hela vägen till final. Johanna och Fanny började båda med vinster men lyckades inte vinna sina kvartsfinaler och fick aldrig chans till något återkval.

Uppe i Mingachevir på kanotstadion gick Petter Menning direkt till final på K-1 200 m. För Linnea Stensil krävdes det ytterligare ett lopp, hon tvingades paddla även semifinalen men väl där tog hon en av de resterande finalplatserna i damernas K-1 200m. Dubbelparet Erik Svensson och Christian Svanqvist hade däremot marginalen på fel sida och slutade fyra i semifinalen, precis utanför finalplatserna.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper