Publicerad 16 januari 2015

IOK öppnar mot OS 2024 med inbjudan

Den 15 februari öppnade IOK processen som ska leda fram till valet av arrangörstad till OS 2024 med en inbjudningsfas. Det är den första ansökningsprocessen som följer riktlinjerna i Olympic Agenda 2020, en strategisk plan för den olympiska rörelsens framtid.

De nationella olympiska kommittéer och potientiella arrangörsstäder bjuds in att diskutera sina idéer med IOK och erbjuds hjälp och feedback med arbetet mot den 15 september i år som är sista datum att officiellt anmäla sig som ansökande stad.

Flera länder har redan visat ett starkt intresse för att söka, bland annat USA som har meddelat att de vill söka med Boston men också Tyskland och Italien har visat intresse.

Ansökningsprocessen har förändrats en hel del efter arbetet med Olympic Agenda 2020 som drogs igång efter OS i Sotji. Agendan röstades igenom på IOK:s session i Monaco i december och innehåller 40 reformer. Några är redan genomförda, såsom förändringar i ansökningsprocessen och lanseringen av en Olympisk kanal.

Förändringarna i OS-ansökningsprocessen koncentreras sig kring följande:

  • Att forma ansökningensprocessen som en inbjudan
  • Förstärka utvärderingen av ansökningsstäderna till att fokusera på möjligheter och risker
  • Minska kostnaderna för ansökningen och för att arrangera ett OS

IOK kommer att bidra med cirka 1,5 miljarder USD till arrangören av OS 2024.

Med förändringarna vill IOK betona att ett OS-arrangemang inte är en francise-produkt där resultat alltid ska vara det samma. Ansöknings-processen handlar istället om att ta fram ett koncept som erbjuder ett fantastiskt OS utan att ge avkall på tävlingsförutsättningarna för de aktiva samtidigt som det möter behov hos staden/regionen som gör att spelen lämnar efter sig en positiv, långsiktig och hållbar efterbörd.

Potentiella ansökningsstäder uppmanas därför att lägga större vikt vid att använda redan befintliga arenor och temporära/nedmonteringsbara arenor i de fall då inget långsiktigt behov finns.

Den 15 september är sista datum för att officiellt lämna in en ansökan om att arrangera OS 2024. Därmed går de anmälda in i fasen Ansökningstad som håller i sig fram till april/maj 2016 då IOK väljer ut vilka städer som går vidare in i fasen Kandidatstad. Det slutgiltiga valet av Arrangörsstad sker under sommaren 2017.

Läs mer på www.olympic.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper