Skridsko 500 m för herrar i St Moritz 1948: Ake Seyffarth från Sverige och finländaren Keijo Lehdikkco. Foto: IOK:s arkiv

Publicerad 1 januari 2015

Skridskos olympiska historia

Skridsko har alltid funnits med på det vinterolympiska programmet.

Holländarna var tidigaste pionärerna inom skridskoåkningen. De använde skridskor som transportmedel på de frusna kanalerna under vintertid. Redan på 1200-talet skrinnade de mellan byarna för att upprätthålla kommunikationen.

Snart spred sig skridskoåkningen via Engelska kanalen till England och de första klubbarna och artificella skridskorinkarna började ta form. Flera engelska kungar, Marie Antoinette, Napoleon III och den tyske författaren Johann Wolfgang von Goethe var alla passionerade skridskoåkare.

De första kända skridskotävlingarna tros ha hållits i Nederländerna 1676. Men den första officiella hastighetsskridskotävlingen anordnades inte förrän 1863 i Oslo, Norge. 1889 arrangerade Nederländerna de första världsmästerskapen med deltagande lag från Nederländerna, Ryssland, USA och Storbritannien.

Skridsko i OS

  • 1924, vid de första olympiska vinterspelen i Chamonix, tävlades det i skridsko för herrar.
  • 1932 i Lake Placid deltog kvinnor i uppvisningstävlingar men inte förrän 1960 i Squaw Valley fick damerna officiellt delta i olympiska tävlingarna i skridsko.
  • 1988 i Calgary var Short track med som demonstrationssport. Till nästa vinterspel 1992 i Albertville lades short track in på det officiella programmet.
  • 2018 i PyeongChang så tillkommer en tävling med masstart för damer och herrar på distansen 5 000 m. Beslutet togs av IOK 2015.
  • Under åren har distanser och former lagts till.

Tävlingarna i hastighetsåkning har nästan alltid följt de europeiska systemet vilket innebär att åkarna tävlar två-och-två. 1932 i Lake Placid arrangerades en disciplin med det amerikanska systemet, det vill säga med masstart. Beslutet upprörde de europeiska länderna som valde att bojkotta skridskotävlingarna och amerikanarna kunde plocka hem fyra guldmedaljer. Det här systemet har sedan inspirerat födelsen av grenen short track.

Tomas Gustafson i snöyran när han vinner 5 000 m skridsko i Sarajevo den 12:e februari 1984. Foto: Jan Collsiöö / TT

Tomas Gustafson i snöyran när han vinner 5 000 m skridsko vid de olympiska vinterspelen i Sarajevo, Jugoslavien 12:e februari 1984. Foto: Jan Collsiöö / TT

Short track

Short track eller skridskoåkning inomhus började i Europa i slutet av 1800-talet men spreds snabbt till USA och Kanada.

Grenen ökade i popularitet delvis tack vare de nordamerikanska tävlingsreglerna som introducerade masstarter och "klungåkning".

Grenen blev snabbt en publikfavorit med snabba race på små banor. Åkarna åker så tätt inpå varandra att kollissioner och fall ofta är oundvikliga och det är också därför som rinken är vadderad.

Ett klassiskt short tracklopp som har gått till OS-historien är när den australiensiske åkaren Steven Bradbury mirakulöst vinner guldet i Salt Lake City 2002 efter att samtliga övriga i finalfältet kolliderade på upploppet.

Short track i OS

  • 1988 i Calgary var short track med som demonstrationssport.
  • 1992 i Albertville kom sporten med på det definitiva OS-programmet med två individuella lopp och två stafetter för damer och herrar.
  • Sedan OS i Turin 2006 har programmet utökats till åtta olika distanser.

Partners