NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2009-09-28

Olympisk drömdag i Forshaga

Idel leenden sken ikapp med värmlandssolen i måndags när Forshaga bjöd in kommunens ungdomar till en Olympisk dag. Under dagen fick över 500 barn och ungdomar pröva på olympiska idrotter, vägledda av de lokala idrottsföreningarna och några av Sveriges kända olympier.

Olympic Day är ett nytt projekt från SOK där man vill väcka den olympiska drömmen hos ungdomar ute i landet. Stefan Holm engagerades tidigt i projektet och som valet av pilotkommun föll sig ganska naturligt att bli Forshaga där Stefan är uppväxt.

Över 500 barn och ungdomar väntar på olympiernas intåg vid invigningen av Olympic Day. Foto: SOK
- Vi kände direkt att det här är ett projekt som är helt i linje med vårt arbete kring Forshaga idrottsskola. Vårt motto är att det finns en idrott för alla, det gäller bara att hitta vilken det är, berättar Jan Hagstrand som är fritidschef i Forshaga Kommun.

Kommunen hade tagit hjälp av ett åttiotal funktionärer från lokala idrottsföreningar som ställde upp helt ideellt med drivkraften att hitta nya medlemmar bland dagens skolbarn som de troligtvis inte hade nått annars.

Ytterligare inspiration under dagen gavs av ett antal svenska välkända olympier som fanns på plats. Utöver Stefan Holm var det Jörgen Jönsson (ishockey), Alexandra Engen (mountainbike), Markus Oscarsson (kanot), Lassi Karonen (rodd) och Anders Olsson (paralympier, simning) som paraderade in under invigningen med den olympiska fanan mellan sig. De olympiska kändisarna fanns med under hela dagen och hjälpte till på de olika grenarna och barnen fick chansen att fotas tillsammans med sina idoler.

- Vem vet, Forshaga kanske har Sveriges största talang inom taekwondo eller brottning. Men de kanske aldrig hade kommit i kontakt med sporten om man inte ger barnen en sån här chans att pröva på, säger Stefan Holm.

Stefan Holm och Alexandra Engen är redo för en utmanarmatch i Taekwondo. Foto: SOK
Barnen fick under dagen välja två olympiska idrotter att prova på. På schemat fanns taekwondo, friidrott, ishockey, skytte, handboll, cykel, fotboll, brottning och ridsport. Populärast var ridsporten men även friidrott och taekwondo var det många som var sugna på att testa.

För egen del blir det nog ingen taekwondokarriär för Stefan Holm. Han ställde upp i en utmaningsmatch mot Alexandra Engen men fick se sig slagen av Alexandra som även vann över Jörgen Jönsson.

Höjdhopp var en av grenarna som barnen som valt friidrott fick testa på. Foto: SOK
Det hjälper att fokusera på målet när man ska kasta spjut. Foto: SOK
På brottningsmattan hann man med lite taktiksnack med Jörgen Jönsson. Foto: SOK
Det är tufft att känna på hur hårt man måste slå för att få in en träff i Taekwondo. Foto: SOK
Mycket bus i Forshaga på Olympic Day. Foto: SOK

Relaterade sidor