Årskurs 4-6
Olympiska spelen kan locka till fysisk aktivitet, läsning, kluriga matteuppgifter och etiska diskussioner om till exempel doping. Låt OS i Skolans inspirationsmaterial, utformat efter Lgr11, tillsammans med din skolas egna förutsättningar bidra till ett temaarbete om OS, världens största idrottsevenemang.
Introduktion
Vad äter en elitidrottare till frukost? Varför tror du att det finns idrottare som fuskar (använder otillåtna medel för att kunna prestera bättre)? Gör en OS-tidning på engelska tillsammans i klassen. Undersök kostnaderna för en klassresa till valfritt OS-land.
Låt de äldre eleverna vara med och arrangera skolans egna Olympiska Spel för de yngre eleverna. Vilka idrotter kan vara lämpliga att ha med? Hitta på några egna idrottsgrenar som också kan vara med.
Surfa vidare och inspireras till din skolas alldeles eget OS i Skolan-projekt.

Forska om OS
Här finns sidor med mer information om de olympiska spelen, historien bakom och andra roliga fakta kring OS. Allt är skrivet kortfattat och enkelt. Antingen kan du välja olika sidor att skriva ut eller låta barnen själva surfa runt och läsa.

Presentationsmaterial
Ett presentationsmaterial för dig som vill berätta för barnen vad OS är och innebär. Bildspelet är i PowerPoint och Presentationsunderlag innehåller textmaterial till bilderna.
Presentationsunderlag- Den Olympiska Rörelsen (PDF)Bildspel - Den Olympiska Rörelsen (PPT)
Inomhuslektioner
Arbetsmaterial att dela ut i klassrummet. Hitta OS-staden i bokstavsnätet och fyll i uppgifter kring OS.
Knep och knåp. Här finns ett dokument med ordlekar och korsord med olympiskt tema. Perfekt för en svensklektion.
Ladda ner sex A4-sidor knep och knåp kring OS (PDF)
Grupparbeten med OS-tema - här finns textsidor för utskrift inom olika ämnesområden för underlag till exempelvis grupparbeten eller uppsatser. Låt grupperna arbeta inom respektive område och presentera sina kunskaper för resten av klassen. Sidorna är uppbyggda som frågor med svar. Ytterligare information inom varje område kan de hitta på vår hemsida.
- Idrotterna i OS (Vilka idrotter får vara med?, Hur kan en ny idrott komma med på OS-programmet? Hur bestäms vilka grenar som man ska tävla i inom varje idrott? )
Ladda ner Frågor och svar om Idrotterna (PDF) - De tävlande (Får vem som helst tävla i OS?, Vem bestämmer vem som får tävla?)
Ladda ner Frågor och svar om de tävlande (PDF) - Länderna som arrangerar OS (Hur väljer man vilka som får arrangera ett OS?, - Vilken stad och/eller land har arrangerat OS flest gånger?, Har OS gått i Sverige nån gång?, Kommer Sverige söka OS igen?)
Ladda ner Frågor och svar om OS-arrangörerna (PDF) - Pengar och ekonomi (Vad kostar det att anordna ett OS?, Hur får IOK pengar? , Vart går pengarna som IOK tjänar?, Kostar det något av vara med på OS?, Vinner man pengar när man tar en OS-medalj?)
Ladda ner Frågor och svar om Pengar och ekonomi (PDF) - Organisationen bakom OS (Vem arrangerar OS? , Vad gör IOK?, Vad gör SOK? Kan man jobba på ett OS?)
Ladda ner Frågor och svar om Organisationen (PDF)

Utomhuslektioner
Avsätt sista timmen på fredag för ett mini-OS utomhus (en stor gräsyta rekommenderas). Välj ut kanske tre eller fyra grenar. Eller vill flera klasser gå ihop och anordna ett Skol-OS? Ta med mat och besök en stor äng. Är ni flera lärare så kan ni anordna stationer. Här är några förslag på grenar:
Ladda ner dokument med exempel på roliga idrottsgrenar (PDF)
Låt barnen gå en tipspromenad i grupper. Här finns färglada frågor att sätta upp i skogen eller på skolgården (glöm inte samla in de efteråt!)
Ladda ner dokument med en färdig OS-tipspromenad (PDF) med facit
Muntliga sant eller falskt-frågor. Rita upp fyra sträck på backen eller använd en trappa med fyra trappsteg. Alla börjar längst bak/högst upp. För varje rätt svar får man gå ett steg framåt/nedåt. Svarar man fel får man ta ett steg tillbaka. Försten att passera det sista strecket eller sista trappsteget vinner.
Gör en Olympisk Utmaning med eleverna!
Olympisk Utmaning är ett projekt som vill inspirera människor att röra mera på sig och prova på olika idrotter. Projektet riktar sig till alla åldersgrupper men är extra anpassat för barn och ungdomar.
Sveriges största idrottare ger tips och råd om sin idrott och ger en Olympisk Utmaning som alla kan prova på att genomföra. Utmaningarna är kanske svåra att göra i klassrummet men passar fint under rasten eller på en idrottsdag. Eller varför inte hitta på egna Olympiska Utmaningar med dessa filmer som inspiration! Huvudsaken är att eleverna får röra på sig och har roligt.