Astrid Hedin och Elliot Westlund tar emot silvermedaljerna i parallellslalom vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.. Foto: OIS.

Publicerad 26 januari 2024

Silver efter hundradelsdrama

Sverige tog åttonde medaljen under ungdoms-OS i Gangwon genom silver i parallellslalom. Astrid Hedin och Elliot Westlund var bara 23 hundradelar från guld.
- Det var verkligen en superkul dag, säger Elliot och Astrid.

I lagtävlingen, som avslutade de alpina tävlingarna i backarna i Jeongseon, var Sverige väldigt nära att vinna ett guld. Finalen mot Österrike slutade 2-2 sedan Elliot Westlund vunnit båda sina lopp. Österrike vann på tid, då åkarnas bästa tider mäts mot varandra. Det skiljde 23 hundradelar till Österrikes fördel. Astrid Hedin körde ur när hon hade den något snabbare röda banan i finalen, vilket kan ha varit avgörande.
- Den röda banan var lite snabbare än den blå. Det var lite surt i finalen då jag klantade mig lite i båda åken. Men silver är ändå silver, säger Astrid.

Elliot Westlund i kamp mot finländaren Altti Pyrro i semifinalen av mixed parallellslalom vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Små marginaler

Det var små marginaler även på väg fram till medalj för svenskarna som slog Storbritannien med 3-1 i åttondelen och Finland med 4-0 i semin. Kvartsfinalen mot Frankrike var dramatisk. Astrid och Elliot förlorade sina första två lopp, men vann returmötena när åkarna bytte bana – och gick vidare på tid med bara sju hundradelars marginal.

- I parallell kan verkligen vad som helst hända. Det visade vi ju med att göra en sjuk vändning i kvarten mot Frankrike, säger Astrid.

I finalen var sedan hundradelarna emot Astrid och Elliot. Österrike fick totalttiden 43,80 i finalen mot 44,03 för Sverige. I semifinal mot Finland hade svenskarna totaltiden 43,53, så det fanns definitivt kapacitet för guld.

- Det har varit bra att få lära sig känna på mästerskapsnerver. Att det gäller att kunna ta fram sin bästa åkning när det gäller som mest, säger Elliot.

Astrid Hedin jublar i målfållan under mixed parallellslalom vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Fem alpina medaljer

De svenska alpinåkarna har samlat ihop fem medaljer under världsungdoms-OS i Sydkorea. Totalt har det blivit tre silver och två brons:

• Silver i lagtävlingen (Astrid Hedin och Elliot Westlund)
  • Silver i kombination (Alexander Ax Swartz)
  • Silver i slalom (Elliot Westlund)
  • Brons i kombination (Liam Liljenborg)
  • Brons i storslalom (Astrid Hedin)

- Vi har verkligen lärt oss att vara ett lag. Vi är superstarka tillsammans och kan hjälpa varandra i både medgång och motgång, säger Elliot.

Sveriges övriga tre medaljer under spelen i Sydkorea har alla kommit i skicross, två guld och ett brons.