Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson får de två sista längdplatserna till OS i Peking. Foto: TT

Publicerad 5 januari 2022

Kalla och Halfvarsson uttagna till OS

Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson tas ut till OS i Peking.
– OS-truppen kompletteras nu med mycket rutin från längdskidor. Både Charlotte och Calle tas ut som stafettåkare med möjlighet att åka andra distanser, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Charlotte Kalla är Sveriges främsta olympiska medaljör genom alla tider med nio OS-medaljer, varav tre guld. I Peking gör hon sitt fjärde olympiska spel. Kalla var vid VM i våras femma i skiathlon och sexa på 10 km i fristil. Under just avslutade Tour de Ski var hon 14:e i den avslutande klättringen och blev 16:e i sammandraget.

– Både Charlotte och Calle har trots stor press på att leverera resultat haft en klart stigande formkurva och bägge har erfarenhet som är viktig i ett mästerskap, framför allt i ett relativt ungt lag. Båda två är också utomordentligt bra lagspelare, något som betyder mycket i en OS-trupp, säger Svenska Skidförbundets längdlandslagschef Anders Byström.

– Jag känner att jag är på rätt väg och ser fram emot att få starta i mitt fjärde olympiska spel. Nu ska jag landa hemma efter en intensiv period med tävlingar och träning på hög höjd. Nu har jag full fokus på att förbereda mig i lugn och ro, med träning och uppladdning inför kommande utmaningar, säger Charlotte Kalla.

Halfvarssons tredje OS

Calle Halfvarsson får en OS-plats efter att ha radat upp fina placeringar under Tour de Ski. Halfvarsson var femma i en sprint i klassisk stil och sexa i masstart i fristil. Han slutade tia i toursammandraget.

Halfvarsson gör sitt tredje OS i Kina, hans bästa OS-placering är fjärdeplatsen i sprintstafetten i PyeongChang för fyra år sedan.

– Det har verkligen varit skönt att känna att kroppen varit i uppåtgående form under Tour de Ski. Jag hoppas kunna göra mitt bästa OS hittills i Peking. Nu ser jag fram emot lite tid på hemmaplan med uppladdning inför Peking, säger Calle Halfvarsson.

Hagström reserv

Med uttagningarna av Kalla och Halfvarsson har SOK besatt alla 16 kvotplatser som fanns i längd, åtta män och åtta kvinnor. Truppen är sammansatt för att ge rätt balans mellan sprint och distans. Sverige får starta med maximalt fyra åkare i alla individuella lopp. Johanna Hagström, som vann poängcupen under Tour de Ski, är inbjuden att delta på det sista höghöjdslägret i Italien som reserv på sprintsidan. Ingen reserv tas ut på herrsidan, där det redan finns kapacitet att åka både sprint och distans hos flera av de uttagna.

– Johanna har gjort en bra säsong och det visar hur tuff konkurrensen på sprintsidan är i Sverige. Vi vill att Johanna ska vara förberedd att åka med till Peking om det av någon anledning skulle bli ett återbud, därför är hon inbjuden att delta på OS-lägret i Italien, säger Anders Byström.

FAKTA/Längd under OS i Peking

5 feb, 8.45: Damer, skiathlon.
6 feb, 8.00: Herrar, skiathlon.
8 feb, 9.00/11.30: Herrar och damer, sprint (f), kval/final.
10 feb, 8.00: Damer, 10 km (k).
11 feb, 8.00: Herrar, 15 km (k).
12 feb, 8.30: Damer, stafett, 4x5 km.
13 feb, 8.00: Herrar, stafett, 4x10 km.
16 feb, 10.00/12.00: Herrar och damer, sprintstafett (k), kval/final.
19 feb, 7.00: Herrar, 50 km (f).
20 feb, 7.30: Damer, 30 km (f).

FAKTA/Längdåkare i OS-truppen

Damer: Frida Karlsson (traditionellt, stafett, sprintstafett), Ebba Andersson (traditionellt, stafett), Jonna Sundling (sprint, sprintstafett, stafett), Maja Dahlqvist (sprint, sprintstafett, stafett), Moa Olsson (traditionellt, stafett), Emma Ribom (sprint, traditionellt, stafett), Anna Dyvik (sprint, stafett), Charlotte Kalla (stafett).

Herrar: Jens Burman (traditionellt, stafett), Oskar Svensson (sprint, sprintstafett, stafett), Leo Johansson (traditionellt, stafett), William Poromaa (traditionellt, stafett), Anton Persson (sprint, sprintstafett), Marcus Grate (sprint, sprintstafett), Johan Häggström (sprint, stafett), Calle Halfvarsson (traditionellt, stafett).

Partners

Huvudsponsorer, logotyper