Hannes Puman under kvalet på VM i ledklättring 2019 i Hachioji. Foto: IFSC.

Publicerad 30 juni 2020

Hannes första klättraren i SOK:s Topp och Talang

Hannes Puman blir den första klättraren i SOK:s stödprogram. Han och beachvolleylaget David Åhman/Jonatan Hellvig är nya Topp och Talang från den 1 juli 2020.

Klättring är en av de fem idrotter som gör olympisk debut i Tokyo under nästa sommar. De övriga nya idrotterna är karate, baseboll/softboll, surfing och skateboard. SOK har sedan tidigare tagit in skateboardåkarna Oskar Rozenberg Hallberg och Kalle Berglind i Topp och Talang, och även Hana Antunovic, karate. Nu tas den första klättraren in i programmet, Hannes Puman från Eskilstuna.

- Det är fantastiskt, nu får jag möjlighet att satsa fullt ut på klättringen, säger Hannes Puman som bor och studerar fysik och kemi på Chalmers i Göteborg till vardags.

Hannes var med på SOK:s talangselektion i december 2019 och har fått visst stöd av SOK redan under våren.

- Jag har bland annat fått hjälp av SOK:s fysrådgivare Dimitrios "Dimman" Panagiotopoulos med fysträningen. Jag har gjort ganska stora förändringar i min träning under det senaste halvåret med ny tränare och ett mer långsiktigt upplägg. Nu kommer vi göra en långsiktig plan mot OS i Paris 2024. Jag får en större chans att göra träningsresor för att utvecklas mer och även få stipendium, säger Hannes Puman.

Två bilder sammanslagna, Hannes Puman, porträttbild i blå tröja på den ena. Den andra föreställer två killar, Jonatan Hellvig och David Åhman som sitter i landslagskläder i sanden på en beachvolleyplan.

Hannes Puman, sportklättring och Jonatan Hellvig och David Åhman, beachvolleyboll tas in i Topp och Talang från och med 1 juli 2020. Foto: TT

I OS i Tokyo avgörs sportklättring som en kombinationstävling av de tre disciplinerna led, boulder och speed. Det är en kombination som aktiva inte tävlar i normalt under världscuper och VM utan det blir specifikt för OS. Hannes klättrar främst led och boulder och har haft sina största tävlingsframgångar i ledklättring. 2019 blev han den första svenska klättrare att ta sig till VM-final i just led. Hannes Puman har fortfarande en chans att kvala in till OS i Tokyo genom EM i Moskva i slutet av november då en plats finns på spel. Men det långsiktiga målet är Paris 2024.

- Tidigare har det inte varit så viktig att prestera för mig. Men nu känns det kul att ha ett långsiktigt mål och att se hur bra jag kan bli, säger Hannes Puman.

Från Talang 2022

Även beachvolleyspelarna Jonatan Hellvig och David Åhman tas in i programmet. De tar steget från SOK:s utvecklingssatsning Talang 2022. Efter ett bejublat år 2018 då de både tog guld på världsungdoms-OS och fick ta emot Svenska Dagbladets Lilla bragdguld så har de gjort succé även i senior sammanhang. I fjol tog Jonatan och David Sveriges första medalj i världstoursammanhang på herrsidan i beachvolley när de tog brons på världstourstävlingen i Doha.

För hundraprocentig satsning

SOK:s ger stöd till cirka 200 idrottare i deras satsning på världstoppen. Stödet ska gå till att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Stödet kommer från SOK:s partners, då SOK inte får något statligt stöd för dessa insatser. De som kommer med i Topp och Talang får stöd för att ta det sista steget i satsningen mot världstoppen. Stödet baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. SOK:s roll är att kvalitetssäkra planer och stöd tillsammans med aktiv, tränare och förbund.

Vinteridrottare tas ut i höst

En ytterligare uttagning av vinteridrottare till Topp och Talang kommer att göras under hösten 2020 eftersom Talangselektionen under våren blev begränsad på grund av det nya coronaviruset.

FAKTA/Nya i Topp och Talang

  • David Åhman, beachvolleyboll
  • Jonatan Hellvig, beachvolleyboll
  • Hannes Puman, klättring

Partners

Huvudsponsorer, logotyper