Sverige jublar efter segern mot Schweiz i semifinalen av ishockeyturneringen i världsungdoms-OS. Foto: OIS.

Publicerad 20 januari 2020

Sverige till final i ishockey

Det svenska flicklandslaget i ishockey är klart för final i världsungdoms-OS efter seger med 2-0 (0-0, 1-0, 1-0) mot Schweiz i semifinal.
- Otroligt skönt att vara i final, säger förbundskapten Alexander Bröms.

Förbundskapten Alexander Bröms har coachat sitt lag till final i världsungdoms-OS. Foto: OIS.

Det svenska laget, med spelare födda 2004, var spelförande genom hela matchen och vann skottstatistiken med överlägsna 22-10. Men det var svårt att få hål på den schweiziska målvakten Margaux Favre.

Två mål av Anna

Det krävdes ett numerärt överläge drygt fem minuter in i andra perioden innan Anna Andersson kunde raka in ledningspucken. Målet kom på retur efter skott från Beatrice Hjälm.

- Även om vi hade ett spelövertag kan det ändå bli lite nervigt när vi inte får i puckien i början av matchen. Särskilt i en sådan här match när det är mycket folk på läktaren och det flest nog höll på Schweiz, säger Alexander Bröms.

Anna Andersson blev stor matchhjälte när hon skickade in 2-0 då Sverige spelade sex mot fem i samband med en avvaktande utvisning. Segerpucken sattes drygt fyra minuter in i slutperioden.

Ebba höll nollan

Då Ebba Svensson Träff säkert motade samtliga tio schweiziska skott var den svenska segern odiskutabel.

- Det är en svår match för Ebba som inte har så mycket att göra i långa perioder under matchen. Men när Schweiz ändå får lite lägen i slutet av matchen så gör hon det riktigt bra, säger Alexander Bröms.

Ebba Svensson Träff hade koll på pucken och höll nollan i semifinal mot Schweiz. Foto: OIS

Final mot Japan

I tisdagskvällens final, start klockan 20.00, ställs Sverige mot hittills obesgerade Japan, som utklassade Slovakien med 5-0 i semifinalen. Japan, som i gruppspelet slog Schweiz med 4-1 och Tjeckien med 5-1, dominerade fullständigt mot Slovakien och vann skottstatistiken med klara 32-7. Sverige slog Slovakien efter straffläggning i gruppspelet, men vann då skotten med 42-21.

- Japan är ett bra lag som spelar väldigt strukturerat, men vi ska först och främst ska fokusera på vårt eget spel i finalen, avslutar Alexander Bröms.