Idrottsminister Amanda Lind i samband med IOK:s utvärderingskommissions besök i Sverige i mars. Här tillsammans med parahockeyspelaren Max Gyllsten samt 2026-ambassadörerna Jessica Lindell Vikarby och Kim Martin Hasson. Foto: SOK.

Publicerad 9 april 2019

Regeringen säger ja till OS 2026

Sveriges regering beslutade i dag på förmiddagen att ställa sig bakom den OS-ansökan Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté gjort för att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.
– Nu är det fullt fokus på det positiva lagarbetet mot omröstningen den 24 juni. Vi har en värdig och erfaren motståndare. Men med den svenska regeringen helt med i laget är vi starkare än någonsin tidigare, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

SOK:s ordförande Mats Årjes.

SOK:s ordförande Mats Årjes.

Sveriges idrottsminister Amanda Lind uttalade sitt och regeringens starka stöd för en svensk ansökan:

– Det vore fantastiskt för Sverige om det blev ett olympiskt spel. Det skulle väcka rörelseglädje för många. För hela idrottsrörelsen skulle det vara ett enormt lyft. Jag är som idrottsminister glad att vi har kunnat ge det här beskedet. Regeringen var enade bakom beslutet, säger Amanda Lind i en första kommentar till TV4.

Trots att beslutet från regeringen dragit ut lite på tiden har Richard Brisius hela tiden känt regeringens stöd. Nu när det också är uttalat tror han det stärker den svenska kampanjen ytterligare:

– Det är viktigt och stärkande med det uttalade stödet från regeringen. Drömmen om ett vinter-OS och Paralympics i Sverige lever i högsta grad. Det är en dröm som, om den förverkligas, jag hoppas kan bidra med något positivt till väldigt många i Sverige, säger Richard Brisius.

Amanda Lind ser också andra vinster:

– Om vi får ett olympiskt spel så skulle det vara väldigt stärkande, men också väldigt positivt på det sätt som SOK och Sveriges Paralympiska Kommitté planerat OS, att kunna visa att man kan göra det utan dyra nya skrytbyggen på ett så långt som möjligt hållbart och klimatsmart sätt. Det skulle vara ett sätt för Sverige att visa upp hur idrottsevenemang kan ske i framtiden, säger Amanda Lind.

För att kunna gå hela vägen och även vinna omröstningen den 24 juni i Lausanne behövs allt stöd Idrottssverige kan uppbåda.

– Vi har hela tiden sagt att politiken måste gå först och nu har ett beslut också kommit. Av erfarenhet vet vi att det krävs ett nära samarbete mellan de städer där tävlingarna hålls och idrotten - med statens stöd - för att idrottsevenemang i den här storleken ska bli så lyckosamma som alla parter vill och som hela landet kan känna stolthet över, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper