Sarah Sjöström med utmärkelsen Europas bästa kvinnliga idrottare vid Anoc Awards 2017. Foto: Anoc

Publicerad 2 november 2017

Sjöström ­- Europas främsta idrottare

Hon är inte bara världens bästa simmare. I kväll fick Sarah Sjöström pris som Europas främsta kvinnliga idrottare.
- En otrolig ära. Jag har fått många priser förut, men jag har aldrig blivit utsedd till Europas främsta idrottare tidigare, säger Sarah Sjöström om ANOC Awards.

Sarah Sjöström visar sin prisstatyett.

Sarah Sjöström med utmärkelsen Europas bästa kvinnliga idrottare vid Anoc Awards 2017. Foto: Anoc

Det var under en gala i Prag under torsdagskvällen som Sjöström prisades till kontinentens främsta idrottare under 2017 av ANOC (Association of National Olympic Committees), en sammanslutning av världens nationella olympiska kommittéer. I konkurrens med alla sommar- och vinteridrottare i hela Europa föll valet på Sjöström. Utöver 26 mästerskapsguld har hon även fått motta Jerringpriset, Bragdguldet, Victoriastipendiet och Konungens medalj i högblått band.

- Men det här priset känns riktigt coolt. Jag har vunnit de flesta priser man kan få i Sverige och blivit utsedd till Europas främsta simmare, men det här är ju något helt annat - att de tycker jag är bäst av alla idrottare i hela Europa för de resultat jag har gjort i bassängen, säger Sarah Sjöström.

Guldtrippel och världsrekord

Hon prisas främst för sitt makalösa VM i Budapest i sommar då hon åkte hem med tre guld, ett silver och en rad slagna världsrekord. Vad vinnarskallen Sjöström själv minns bäst i Budapest? Besvikelsen efter silvret på 100 frisim efter att ha varit första kvinna under 52 sekunder på startsträckan i lagkappen 4 x 100 meter fritt.

- Jag minns hur skitsur och besviken jag blev efter silvret på 100 fritt. Och därför var det extra skönt att jag kunde göra en ”comeback” dagen efter genom att slå världsrekord i semin på 50 fritt och ta guld på 50 fjäril.

Gulden kom på paraddistansen 100 fjäril, samt 50 meter fritt och 50 meter fjäril. Hon satte världsrekord på både 50 och 100 meter fritt under mästerskapet och slog mästerskapsrekord i samband med båda fjärilsgulden.

- Det var ju rätt löjligt att vara så sur efter ett silver, men det kanske var det jag behövde då. Nu är jag väldigt nöjd med alla mina VM-medaljer, säger 24-åringen.

Tränarbyte efter Rio

ANOC Awards har delats ut sedan 2014. Efter spelen i Rio i fjol utsågs tennisspelaren Monica Puig från Puerto Rico till spelens bästa kvinnliga idrottare. Sjöström lämnade själv Brasilien med ett guld, ett silver och ett brons – och en kropp som var tömd på all energi, både fysiskt och mentalt.

- Det var en total urladdning i Rio och det är svårt att ladda om efter ett OS-guld. Inför försöken på 50 fritt så bara grät jag. Sedan sov jag i två veckor efter OS. Jag sov tolv timmar per dygn och tog ändå en lur mitt på dagen. Jag var helt slut.

Efter OS i Rio bytte Sjöström tränare från Carl Jenner/Andrei Vorontsov för att främst arbeta med Therese Alshammars tränare och make, Johan Wallberg.

- Johan är väldigt bra på finliret, på detaljerna. Vi lägger till exempel ner mycket tid på hur jag ska få längre armtag för att få färre armtag på varje längd.

Sjöström är också ofta i Turkiet för att träna under James Gibson. Då ligger fokus mycket på reaktionstider och att bli bättre under de första 15 meterna av varje lopp.

- James Gibson är en av världens främsta på starter och har jobbat mycket med de franska simmarna.

Sjöström tar även mycket större ansvar för sin egen träning nu, jämfört med vad hon gjorde som tonåring.

- När jag var yngre så gjorde jag alltid bara som tränaren sa. Men man lär sig ju mer om vad man själv behöver. Jag är ju den enda som vet hur det känns för min kropp och man måste lita på den känslan.

Sarah Sjöström med guld, silver och brons från OS i Rio 2016. Foto: SOK

Sarah Sjöström med guld, silver och brons från OS i Rio 2016. Foto: SOK

Mindre än 1 000 dagar till Tokyo

Förra helgen var det exakt 1 000 dagar kvar till simtävlingarna startar i samband med OS i Tokyo 2020. Men den nedräkningen sker ännu inte i Sjöström huvud.

- Va? Har tiden gått så snabbt? Nej, jag planerar inte så långt framåt i tiden ännu utan tar ett mästerskap i taget. Den här säsongen är det kortbane-EM i Köpenhamn och nästa sommar blir det EM i lång bana i Glasgow.

Simarenan som ska användas under OS i Tokyo 2020. Foto: TOGOC.

Simarenan som ska användas under OS i Tokyo 2020. Foto: TOGOC.

Alla pristagare på ANOC Awards 2017

  • Afrikas bästa kvinnliga idrottare - Farida Hisham Osman, Eygpten, Simning
  • Afrikas bästa manliga idrottare - Chad Le Clos, Sydafrika, Simning
  • Amerikas bästa kvinnliga idrottare - Yulimar Rojas, Venezuela, Friidrott
  • Amerikas bästa manliga idrottare - 4x400 m stafettlaget, Trinidad & Tobago, Friidrott
  • Asiens bästa kvinnliga idrottare - Song Yu, Kina, Judo
  • Asiens bästa manliga idrottare - Mutaz Essa Barshim, Qatar, Friidrott
  • Europas bästa kvinnliga idrottare - Sarah Sjöström, Sverige, Simning
  • Europas bästa manliga idrottare - Marcel Hirscher, Österrike, Alpint
  • Oceaniens bästa kvinnliga idrottare - Sarah Goss, Nya Zeeland, 7-manna rugby
  • Oceaniens bästa manliga idrottare - Robbie Manson, Nya Zeeland, Rodd
  • "Outstanding Performance 2017" - Nadja Comanescu, Gymnastik, Rumänien

Partners

Huvudsponsorer, logotyper