NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2012-02-01

Praktverk om Solskens olympiaden

I tre år har förre sportchefen på Sydsvenska Dagbladet Åke Jönsson arbetat med att ta fram praktverket Vägledning till Solskens olympiaden.
-Jag har koncentrerat mig på själva organisationsarbetet även om idrotten naturligtvis finns med. Det jag blivit mest fascinerad av är med vilken grundlighet man gick till verket och den framsynthet som man hade, säger Åke Jönsson.
Över 100 dagar har Åke tillbringat på Riksarkivet och plöjt igenom 23 hyllmeter protokoll och brev.
-Det jag lagt åt sidan har varit räkenskaperna, säger Åke.
Åke Jönsson, författaren bakom Vägledning till Solskens olympiaden. Foto: SOK.
Ett av de viktigaste besluten för tillkomsten av Åkes bok, som gjorts på uppdrag av Centralföreningen för Idrottens Främjande, togs 1914 då organisationskommittén beslutade att allt material rörande spelen 1912 skulle skänkas till Centralföreningen.
Brev och protokoll samlades i Klocktornet på Olympiastadion och låg där i många, många år på vinden innan allt flyttades till Riksarkivet.
-Det mesta av materialet är i fint skick. Något var vattenskadat men det har inte inverkat på mitt arbete med boken, konstaterar Åke.
Åke har läst alla protokoll och alla brev och bilden av hur solskensolympiaden arrangerades har växt fram och även Olympiastadions tillkomst.
-Det finns många roliga och pikanta detaljer som kommit fram, säger Åke och nämner som exempel amamatörfrågan, Kronprins Gustav Adolfs engagemang, vilka grenar som skulle ingå i programmet och organisationskommitténs duster med Pierre de Coubertin och inte minst hur Sverige såg till att putta bort England från dragkampstronen.
De 500 sidorna i boken innehåller också ett unikt och roligt bildmaterial som ger en bra bild av tiden vid förra seklets början.

Relaterade sidor