NYHETER FRÅN GAMLA SOK.se

2012-11-20

Olympic Day ger mervärden

När 2012 summeras har 19 000 barn och ungdomar runt om i landet deltagit i Olympic Day och 5 500 föräldrar har funnits på plats.

En oförglömlig dag för deltagaren men det kan även konstateras många andra positiva effekter för idrottsverksamheten på de orter där turnén har gjort nedslag.

Det krävs samarbete om man ska brotta ner 120 kilo olympier i form av Jalmar Sjöberg. Foto: SOK
Under 2012 har Sveriges Olympiska Kommitté, i samarbete med Samsung, Arla, GB Glace och Vattenfall, tillsammans med olika lokala arrangörer arrangerat 52 Olympic Days på 31 olika orter.

Vid varje tillfälle har ett antal olympier funnits närvarande och spridit stjärnglans och inspiration. Till exempel kommer eleverna i 4:an och 5:an från bland annat Häggvallsskolan förmodligen sent att glömma när de paddlade ut på vattnet tillsammans med Anders Gustafsson, fyrfaldig olympier, under Olympic Day på Tjörn i början av oktober.

Anders Gustafsson var med och paddlade när Olympic Day besökte Tjörn. Foto: SOK
Positiva mervärden
Det finns gott om exempel på positiva effekter efter Olympic Day på olika orter. Exempelvis så har Fäktningsklubben i Kalmar fullt i alla sina ungdomsgrupper och kan härleda det till sitt deltagande under Olympic Day i Kalmar i september.

Volleybollklubben i Avesta fick åtta nya medlemmar till Volley 2000, vilket gjorde att de fem medlemmar som redan fanns i verksamheten kunde fortsätta att spela volleyboll när de blev för stora för Kids´ Volley.

KFUM Bordtennis i Katrineholm fördubblade antalet deltagare i den nystartade tjejgruppen. Klubben vittnar också om ett ökat antal "spontanspelare" i föreningens lokaler på eftermiddagstid.

Samverkan mellan skola och föreningsliv har på många orter underlättats. Flera skolor vittnar om att det varit enkelt att ta kontakt med föreningslivet efter Olympic Day när man väl har etablerat en personlig kontakt.

Idrottslyftsprojekt har också sjösatts med utgångspunkt i Olympic Day, bland annat på Färjestadens skola på Öland, där flera av föreningarna som var med under Olympic Day erbjuder idrott på fritidstid under några månader.

Bågskytte är en av de 36 olympiska idrotter som barnen kunnat prova på under årets Olympic Day. Foto: SOK
Ett fönster för den lokala idrotten
Under året som gått har 29 olympiska sommaridrotter och 7 olympiska vinteridrotter funnits med under Olympic Day. Därutöver har många idrotter som funnits på orten, men som inte finns med på det olympiska programmet varit med under dagarna. Över 450 lokala idrottsföreningar har varit med och bjudit på prova-på-verksamhet i sin idrott.

Olympic Day har under 2012 genomförts i tre olika varianter: på helg- eller lovdag med anmälan på webben, som idrottsdag i skolan och som öppen variant i samband med andra evenemang, exempelvis under Jubileumsregattan i Nynäshamn under sommaren.

- Det är med glädje vi konstaterar att Olympic Day fått så många positiva efterdyningar och att så många barn och ungdomar fått möjlighet att träffa och inspireras av våra olympier. Nu arbetar vi vidare med Olympic Day inför 2013-2014, konstaterar Lisa Sund, SOK:s projektledare för Olympic Day.

Läs mer
www.olympicday.selänk till annan webbplats

Se SVT:s inslag från Falun:

Så började det
Hösten 2009 i Forshaga var det premiär för Olympic Day. Stefan Holm, Lassi Karonen, Alexandra Engen och Markus Oscarsson var några av de olympier som fanns med och inspirerande de cirka 450 deltagarna den gången.

Sedan dess har Olympic Day anordnats på många platser och Stefan, Lassi, Markus och Alexandra har tillsammans med ett stort antal andra olympier funnits på plats under dagarna för att inspirera deltagarna till att prova olika idrotter och kanske så ett frö om en OS-dröm.

Relaterade sidor