Sven Åke Nilsson

Cykel

Sven-Åke cyklade för CK Ringen i Malmö när han var med i München 1972 och i Montreal 1976. I München kom han 5:a i lagtempot och 43:a i landsvägsloppet (linjeloppet) som vanns av holländaren Hennie Kuiper, solokörande de sista fyra milen.

Trean i mål, spanjoren Jaime Huelmano, diskvalificerades efter spelen för doping. Eftersom fyran i mål, Bruce Biddle från Nya Zeeland, inte hade testats efter loppet (alla medaljörer skulle dopingtestas) utdelas det ingen bronsmedalj. Sven-Åke åkte in på plats 44 och hans placering borde efter det att spanjoren strukits bli nr 43 (och Biddles nr 3). Vissa OS-historiker, t ex vår hedersmedlem Ove Karlsson, har i sin utgåva OS, historia & statistik, kvar de ursprungliga placeringarna och lämnar plats tre tom. Övriga svenskar i loppet var Lennart Fagerlund, som i huvudklungan (2.36 efter Kuiper) kom i mål strax före Sven-Åke (endast jugoslaven Cubric var emellan) samt Leif ”Vinco”Hansson och 19-årige Bernt Johansson, som båda fick bryta efter ha varit med om en vurpa. Av 163 startande kom 76 i mål.

I lagtempot över 10 mil körde förutom Sven-Åke även Lennart F, Leif H och Tord Filipsson.

Även här påverkades resultatlistan av ett dopingfall. Sovjet vann före Polen men trean Holland diskvalificerades för att Ard van den Hoek (som f.ö. blev avhängd av lagkamraterna efter knappt halva loppet) intagit samma preparat som Huelmano – coramin, som var godkänt av internat. cykelförbundet men inte av IOK. Sverige var alltså sexa i ursprungliga resultatlistan, drygt två minuter efter Sovjet, men efter uteslutning av Holland blir placeringen 5:a. Nya trean, Belgien, fick dock ingen bronsmedalj av samma skäl som redovisats ovan beträffande linjeloppet. Norge med Thorleif Andresen, Arve Haugen, Knut Knudsen (som sensationellt vann guld i förföljelseloppet 4 km på velodromen) och Magne Orre åkte 16 sekunder snabbare än svenskarna.

I Montreal den 26 juli 1976 var Sven-Åke 29:a i landsvägsloppet, ett lopp som vi minns tack vare att Bernt Johansson vann guld, 31 sekunder före italienaren Giuseppi Martinelli. Sven-Åke var även denna gång med i huvudklungan som kom i mål drygt 2 minuter efter Bernt. De båda övriga svenskarna, Leif H och Alf Segersäll fick bryta.

Banan mitt i Montreal kring och på höjden Mount Royal var på drygt 12,5 km och kördes 14 varv. Av 134 startande från 39 nationer kom 58 i mål. Västtysken Klaus-Peter Thaler vann spurten efter Bernt och gick in på sliverplats men flyttades ned till nionde plats för att ha trängt Martinelli.

Sovjet försvarade sitt lagtempoguld och Polen sitt silver medan Sverige, där Sven-Åke hade sällskap av Bernt J, Tord F och Tommy Prim, kom 7:a med Norge fyra sekunder efter. Tävlingen genomfördes den 18 juli på Trans-Canada-Highway vid Fairview (29 km från Montreal) och Sven-Åke råkade oturligt ut för en punktering efter 65 km vilket troligen kostade Sverige några placeringar. Curt Söderlund var förbundskapten och nyligen Carl-Gunnar Anderberg var truppledare för cyklisterna.
KÄLLA: SOF/Tommy Wahlsten