Harald Julin

Simidrott - Simning, Vattenpolo

Redan som 16-åring nominerades ”Julle”, hans smeknamn, till extraspelen i Aten 1906 där han deltog i lagkappslaget 4x250 m frisim och 100 m frisim. Han tog sitt första SM-guld 1907, totalt simmade ”Julle” hem 31 mästerskapsguld. Hans brons i London 1908 på 100 m frisim klassades som en rejäl skräll och simledningen tog genast ut ”Julle” i vattenpololaget, med en ny bronsmedalj som följd. Han blev förtjust i den nya sporten och vann ytterligare två medaljer i vattenpolo, 1912 silver och 1920 brons.
”Julle” växte upp i högborgerlig miljö, han tog studenten 1909 och anställdes som sekreterare av KAK, Kungliga Automobilklubben. Han deltog i staben för flera motortävlingar, men simsporten förblev hans huvudintresse. Klubben i hans hjärta var SKK och 1935 utsågs han till klubbens förste hedersordförande. Han hade även uppdrag i Riksidrottsförbundet och var ledamot i den nämnd som hade att handlägga tvisteärenden, nuvarande riksidrottsnämnden. Harald Julin har erhållit RF:s förtjänstecken och KAK:s, Simförbundets och SKK:s guldmedaljer.
KÄLLA: Olympiaboken

Någonting gick snett när information skulle hämtas från ett bakomliggande system. Vi ber om ursäkt för detta. Försök igen lite senare.

Partners