Matilda Österman, Nova Svanefjord och Tillie Ytfeldt jublar efter svensk kvittering mot Japan. Foto: Joel Marklund/OIS.

Publicerad 29 januari 2024

Sverige straffade Japan

Sverige är klart för semifinal i ishockeyturneringen i världsungdoms-OS. På måndagen blev det seger efter straffar mot Japan.

Svenska laget rusar mot målvaktshjältinnan Tilde Wyckman efter straffvinsten i gruppspelsmatchen mot Japan vid ungdoms-OS i Gangwon. Foto: OIS.

Det stod 0-0 efter de två första perioderna i sydkoreanska Gangwon, men Japan tog ledningen då Umeka Odaira kunde raka in en retur från annars utmärkta svenska målvakten Tilde Wyckman drygt fem minuter in i den tredje perioden.

Men svenskorna kom tillbaka och kvitterade med knappt åtta minuter kvar av perioden. Matilda Österman jobbade hårt i offensiv zon, fick tag i pucken och levererade en perfekt passning som friställde Nova Svanefjord. Fri med japanska målvakten tog Svanefjord den tid hon behövde för att prickskjuta in kvitteringen till 1-1 på målvaktens plockhandsida.

Tilde Wyckman räddar Odaira Umekas straff i avgörande straffläggningen mot Japan vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: Joel Marklund/OIS.

Snygga straffar

Oavgjort stod sig perioden ut och straffar fick avgöra kampen om gruppsegern. Matilda Österman satte sin första straff efter snygga dragningar och ett backhandavslut som gjort Mats Sundin avundsjuk. Ebba Westerlind satte sedan ett distinkt handledsskott i krysset. Avgörande blev målvakten Tilde Wyckman, hon tog bådas straffarna från de japanska stjärnorna Umeka Odaira och Azumi Numabe efter spektakulära räddningar.

Straffvinsten gör att Sverige vinner gruppen och ställs nu mot Tyskland i tisdagens semifinal.

Elias på plats 16

Konståkaren Elias Sayed slutade på 16:e plats i killarnas singel under ungdoms-OS i Sydkorea. I måndagens avslutande fria program belönades Uppsalaåkaren med 97,57 poäng. Totalpoängen inklusive det korta programmet blev då 150,14, vilket räckte till plats 16.

Hemmaåkaren Kim Hyung-Yeom segrade till stort jubel hos den månghövdade sydkoreanska publiken. Han fick 216,73 poäng och vann med futtiga 0,5 poängs marginal till godo på slovaken Adam Hagara.

Curlingpar mot slutspel

Maja Roxin och Jonatan Meyerson är på väg mot kvartsfinal i curlingens mixeddubbelturnering. På måndagen blev det stensäker seger mot Ukraina med 9-0. Svenskarna tog poäng i varje omgång och ledde med 9-0 med två omgångar kvar, gå gav Ukraina upp. Då Norge samtidigt föll mot USA behöver svenskarna nu bara besegra hittills segerlösa Qatar i gruppspelets sista match för att säkra en slutspelsplats.