Petter Menning blev klar för sin tredje raka final på Europeiska spelen när han blev tvåa i försöken på K-1 200 m i Krakow. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 22 juni 2023

Klara för ES-finaler

De svenska kanotisterna fortsätter att säkra finalplatser under Europeiska Spelen i Krakow. Både Petter Menning och Julia Lagerstam gick under torsdagsmorgonen direkt till final i K-1 200 meter. I finalen på K-2 500 meter slutade svenskarna Martin Nathell/Joakim Lindberg på nionde plats.
Även skytten Morgan Johansson Cropper tog sig till final i luftpistol 10 meter och slutade på åttonde plats.

Kanotist spänner musklerna.

Julia Lagerstam visade styrka när hon paddlade sig direkt till final från försöken på K-1 200 m i Krakow 2023. Foto: Bildbyrån.

Menning, som var svensk fanbärare under gårdagens invigning, gjorde ett starkt försöksheat på förmiddagen. Den svenske ES-mästaren från 2015 var knappt slagen av lettländaren Roberts Akmens. De tre främsta avancerade direkt till final som körs på midsommarafton. Även Julia Lagerstam knep en av direktplatserna till final. Julia fanns hela tiden med bland de främsta båtarna och hade trygg marginal ned till fjärde båten. Också Julia paddlar final i morgon.

I finalen på K-2 500 meter slutade Martin Nathell/Joakim Lindberg på nionde plats. Sin vana trogen avslutade de starkt, men hade för långt fram till övriga.

Morgan till final i luftpistol

Pistolskytten Morgan Johansson Cropper tog sig final efter att ha slutat sjua i kvalet, de åtta främsta får skjuta om medaljer. I finalen slutade Morgan på åttopndeplats., Svensken noterades för 579 poäng i kvalet. Det krävdes 578 poäng för att kvalificera sig till final.

I damernas luftpistol blev Stina Lawner 28:a och Vendela Sörensson 32:a. Marcus Madsen och Isabelle Johansson slutade på 25:e plats i luftgevärskyttarnas mixedtävling från 10 meter. Svenskarna var 5,1 poäng från att få skjuta vidare om medaljer.

Utslagna i padel

Båda de svenska padelparen vann i raka set under förmiddagen och avancerade till 16-delsfinal. Men väl i 16-delsfinal tog det stopp för samtliga svenska par. Stjern/Appelgren föll i två tiebreakset mot det förstaseedade spanska paret Alonso Rodriguez/Pablo Garcia.