Åsa Edlund Jönsson och Gunilla Lindberg i IOK:s huvudkontor i Lausanne hösten 2022. Foto: SOK.

Publicerad 3 februari 2023

SOK byter generalsekreterare efter 34 år

Efter 34 år lämnade Gunilla Lindberg i veckan över ansvaret som generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté till Åsa Edlund Jönsson.

– Sverige satte nytt medaljrekord i senaste vinter-OS men målet är att ta för sig ännu mer på den internationella scenen och jag ser fram emot att arbeta för att stärka svensk elitidrott, säger Åsa.

Med Åsa Edlund Jönsson som ny generalsekreterare får SOK också en ny organisation. Gunilla Lindberg kommer att ägna huvuddelen av sin tid åt uppdraget som generalsekreterare för organisationen ANOK, en samlingsorganisation för alla världens olympiska kommittéer. Hon kvarstår också i SOK:s styrelse samt får en roll som rådgivare i internationella frågor. Samtidigt blir den tidigare verksamhetschefen Peter Reinebo sportdirektör med ansvar för den sportsliga planeringen mot evenemang som Europeiska Spelen i Krakow 2023 och OS i Paris 2024.

Den 1 februari 2023 gjorde Åsa Edlund Jönsson sin första dag på Stockholm Stadion som generalsekreterare för SOK. Foto: SOK.

Åsa Edlund Jönsson har arbetat med idrott och journalistik i 30 år och kommer närmast från jobbet som sportchef på SVT. Som generalsekreterare blir hon nu ansvarig för SOK:s verksamhet och att driva olympiska frågor i Sverige.

Vill nå högt med gemensamma krafter

- SOK siktar rekordhögt, mot 20 medaljer i OS 2026 och 2028, men för att ha kapacitet att nå dessa mål behöver vi jobba tillsammans inom svensk idrott.

- Som generalsekreterare kommer jag därför att verka för ett fortsatt starkt och utvecklat samarbete mellan SOK, med alla olympiska specialförbund, Riksidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté. Men jag kommer också att arbeta för att stärka relationen mellan svensk olympisk idrott, samhället och näringslivet, som redan i dag spelar en oerhört viktig roll som partners och finansiärer av SOK:s stödprogram Topp och Talang.

Svensk olympisk idrott slog nyss rekord i Europaungdoms-OS och gjorde det medaljmässigt bästa vinterspelet genom tiderna i Peking i fjol med 18 medaljer.

- Svenska idrottare levererar på högsta nivå men många gör det trots stora ekonomiska utmaningar. Här behöver vi kraftsamla för att säkerställa att idrottare, som är redo och har kapacitet att göra en rejäl satsning på elitidrott, kan göra det oavsett bakgrund, kön eller ekonomi.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper