Tjeckien slog Sverige med 3-2 efter straffar i premiären av Europaungdoms-OS. Foto: EOK.

Publicerad 22 januari 2023

Tjeckien straffade Sverige

Premiärmatchen i ungdoms-OS blev enormt rafflande för de svenska hockeytjejerna. Efter stort drama vann Tjeckien med 3-2 efter straffläggning. Det stod 2-2 efter ordinarie tid och förlängning.

Första perioden var mållös, men Tjeckien tog ledning tolv sekunder in i andra perioden efter mål av Viktorie Jilkova. Sverige kvitterade bara 72 sekunder senare via Evelina Arvidsson, och 1-1 stod sig till slutminuterna av den tredje perioden.

Sverige och Stella Sjöberg jublade över vad som kunde ha varit ett segermål till 2-1 med drygt två minuter kvar av matchen, men Tjeckien lyckades åter kvittera via Jelena Jebouskova med 1,08 kvar på klockan.

Förlängning följde, där Sverige fick chansen till spel fem mot tre i över en minut. Men pucken ville inte in bakom den tjeckiska målvakten Daniela Novakova. Efter fem minuters mållös förlängning fick matchen avgöras på straffar. Båda lagens målvakter fortsatte storspelet under straffläggningen. Det tog tio straffar innan Linda Vocetkova slutligen lyckades överlista Maja Helge, som annars stod för 42 räddningar i matchen.

Sverige fortsätter Europaungdoms-OS med matcher mot Italien på tisdag och Tyskland på onsdag.

Fakta/Resultat

Sverige – Tjeckien 2-3 e str (0-0, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (20.12) Viktorie Jilkova (Jelena Jebouskova, Linda Vocetkova), 1-1 (21.24) Evelina Arvidsson (Saga Nederman, Lovisa Norström).

Tredje Perioden: 2-1 (57.24) Stella Sjöberg (Eimear Leacy, Saga Nederman), 2-2 (58.52) Jelena Jebouskova (Viktorie Jilkova, Johanna Tischler).

Straffläggning: 2-3 Linda Vocetkova.

Skott: 28-45 (4-15, 10-11, 6-14, 8-4).

Utv, Sverige: 6x2. Tjeckien 5x2.