Karin Torneklint, förbundskapten friidrott och innan dess mångårig tränare inom friidrott och innebandy. Foto: TT

Publicerad 1 juni 2021

Torneklint inspirerade på kvinnliga tränares kick-off

Gör dig inte oumbärlig, se till att jobba i team och låt inte andras problem ta din energi. Det var tre stora medskick från Karin Torneklint när de 20 deltagarna i SOK:s nya satsning på tränarutveckling, Olympisk offensiv – kvinnliga tränare träffades digitalt för första gången.

Karin Torneklint har haft en lång karriär som tränare inom både friidrott och innebandy innan hennes nuvarande uppdrag som förbundskapten inom friidrott tog vid. Hon var tränare för systrarna Jenny och Sanna Kallur under en fyraårsperiod som inbringade flera mästerskapsmedaljer. Sannas världsrekord inomhus på 60 meter häck 2008 som pricken över i:et. Torneklint delade med sig av sin resa som coach när SOK:s nya satsning på tränarutveckling Olympisk offensiv – kvinnliga tränare samlade de 20 deltagande tränarna och deras förbundsrepresentanter för en digital kick-off.

Ett av Karins råd var att se till att nyttja hela teamet runt den aktive, både för att utvecklas som tränare och får att göra tränarrollen mer hållbar.

- Jag har lärt mig så mycket i arbetet med fysios, läkare och andra resurser som är inkopplade i idrottarens karriär. Och genom att dela upp närvaron mellan mig som grentränare och fystränaren så kunde den aktive vara ute på träningsläger så länge som de önskade samtidigt som arbetssituationen blev mer hållbar för oss tränare. Det gäller att inte göra sig själv oumbärlig, berättar Karin Torneklint.

Andras bilder av kvinnors ansvar

Torneklint tränade systrarna Kallur som ungdomar och 2004 fick hon frågan att börja träna dem igen. Karin, som då var småbarnsmamma, bad dem ta in någon mer i teamet och på den vägen togs Agne Bergvall in som fystränare.

- Det var en allmän bild att Agne ansågs som huvudtränare och jag som hjälptränare, trots att jag var den som var med på alla träningspass. Jag ser precis samma dilemma med Armand Duplantis föräldrar i dag, som har precis omvända förhållanden mot mig och Agne. Där framställs Greg Duplantis som tränare och Helena Duplantis som mamma, trots att Greg är stavhoppstränare och Helena fystränare. Det är som att kvinnor inte kan ha ett övergripande ansvar och det något som vi aktivt måste jobba med att förändra, säger Karin Torneklint.

Ett annat område som Torneklint upplever att hon tvingats stå tillsvars för under sin tränarkarriär är att hon försakar sin familj och sina barn i rollen som tränare.

- Jag fick hela tiden frågor om hur mina barn klarade sig när jag var borta. Frågor som jag vet att Agne Bergvall aldrig någonsin fick trots att han också hade familj och barn. Kulturellt sätt är det inte accepterat att en mamma är borta på ett VM, säger Karin Torneklint och berättar vidare att hon har haft en tydlig strategi för att bemöta sådana hinder.

- Jag brukade svara att jag och barnen har en deal där jag betalar deras terapeutkostnader när de är vuxna. Skämt åsido, men jag har valt att inte gå in i de här frågorna för mycket, för det tar för mycket energi. Om andra har problem med att jag inte passar in i deras mall så är det deras problem och inte mitt. Jag vet vem jag är och vad jag ska göra. Och det viktigaste för mig är att mina aktiva har varit nöjda med mitt jobb, säger Karin Torneklint.

Sanna Kallur och Karin Torneklint. Foto: TT

Två års utvecklingsprojekt - tillsammans och individuellt

SOK presenterade sin nya satsning på tränarutveckling för kvinnliga tränare i början av maj då 20 tränarnamn som ingår i projektet tillkännagavs. Med hjälp av personligt framtagna utvecklingsplaner ska deltagarna i Olympisk offensiv - kvinnliga tränare nu genomgå ett två år långt utvecklingsprogram som vilar på fyra ben.

  • Utbildning i form av nätverksträffar och möjlighet till andra utbildningsinsatser som exempelvis SOK:s tränarprogram eller ETU (Elittränarutbildning).
  • Matchning i den egna idrotten när det gäller tävling och träning.
  • Mentorskap för personlig coachning.
  • Ambassadörsskap för att inspirera fler kvinnor att ta steget mot att bli tränare på högsta nivå.

Under sommaren ska deltagarna ta fram en utvecklingsplan tillsammans med sitt förbund som sedan ska spikas tillsammans med SOK:s projektansvariga, Ulrika Sandmark och Olle Anfelt, under hösten. Utvecklingsplanen ska mejsla fram deltagarens nuläge, målbild och vilka faktorer som kan vara viktiga för att deltagarna ska kunna ta ytterligare steg i sin utveckling som tränare på högsta nivå.

- Dagens träff var väldigt inspirerande och det var roligt att få träffa de andra tränarna (digitalt). Första intrycket av projektet är att det är väldigt väl genomtänkt och utarbetat för att varje individ ska få ut mesta möjliga. Jag ser väldigt mycket fram emot att få ta del av de andra tränarnas erfarenheter och möjligheten av att få lära av varandra och utvecklas som tränare. Jag är väldigt glad att jag fått möjlighet att vara en del av den här satsningen, säger Johanna Vikström, friidrottstränare i kastgrenarna kula och diskus i Växjö.

Förutom att ta del av Karin Torneklints erfarenheter fick gruppen även höra idrottsforskaren Jenny Svender från Umeå Universitet som gav en bild av den faktiska situationen kring kön och ledarskap inom idrotten. De fick också möjlighet att lära känna de andra deltagarna i en gemensam diskussionsövning. De närvarande förbundsrepresentanterna fick en presentation av Orienteringsförbundets treårsprojekt ”Kvinnlig landslagsledare” av förbundskapten Håkan Carlsson.

FAKTA/ Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare

Programmet består av 20 tränare från 13 individuella sommaridrotter. Den nya insatsen på kvinnliga tränare är ett led i SOK:s långsiktiga satsning Olympisk Offensiv som ska ge fler aktiva och tränare inom Topp och Talang och som i sin tur ska leda till fler svenska OS-medaljer i framtiden.

Tidsplan Olympisk offensiv – tränarutveckling

2021

  • Augusti/september - uppföljning av utvecklingsplaner digitalt
  • 22-23 september - fysisk träff
  • November - (coachträff SOK tränarprogram)
  • November - digital träff, halvdag

2022

  • Januari - fysisk träff, två dagar
  • April - digital träff, halvdag
  • September - digital träff, halvdag
  • Oktober - coachvecka i Grekland (ledarskap/tränarskapsfokus) tillsammans med SOK:s tränarprogram

2023

  • Träffar våren
  • Avslutningsträff sen vår eller höst

Partners

Huvudsponsorer, logotyper