Skridskoåkarna på markträning under Olympisk Offensivs träningsläger i Vålådalen 2020. Foto: SOK

Publicerad 9 september 2020

OS-drömmar börjar i Vålådalen

De har framtida OS-drömmar som ett gemensamt mål. Ett 20-tal talanger från fem vinteridrotter har samlats för ett läger i Vålådalen inom ramen för SOK:s satsning Olympisk Offensiv.

SOK drog igång Olympisk Offensiv under sommaren 2019 för att stötta utvecklingen av talanger med sikte på vinterspelen 2026 och 2030. Efter en analys av vintergrenarnas internationella situation och framtidspotential så presenterades de första satsningarna på ett 20-tal talanger inom skridsko, curling, skidskytte och kälksport i juni i år. Nu är hela gänget, förutom curlingspelarna men med förstärkning av två backhoppare, samlade på ett första träningsläger i Vålådalen den 7-11 september.

Gruppbild på aktiva och ledare framför Vålådalens fjällstations röda stuga.

Deltagarna på Olympisk Offensivs läger i Vålådalen 2020. Foto: SOK

Wolfgang Pichler är ansvarig för talangutvecklingen inom Olympisk Offensiv och det är också han som har satt upp ramarna för det första träningslägret i Jämtland. Syftet är att träna hårt både tillsammans och idrottsvis för att utvecklas såväl fysiskt som kunskapsmässigt.

Vi tror på er

- Vi vill visa de aktiva och tränarna att vi tror på dem och att vi vill stötta deras satsningar, det är vår ambition med det här lägret. Från SOK:s sida försöker vi observera och lära oss hur de tränar i dag. Utifrån det kan vi göra satsningar som vi tror är bäst för deras utveckling. Varje idrott får skräddarsydda lösningar, säger Wolfgang Pichler.

En flicka i fartdräkt som ligger på en skeletonkälke och åker nedför i en bana.

Lovisa Ewald under tävlingen i skeleton på världsungdoms-OS i Lausanne 2020 där hon slutade sexa. Foto: Getty

En av lägerdeltagarna som redan har fått känna på den olympiska känslan är skeletonåkaren Lovisa Ewald som tävlade på världsungdoms-OS i Lausanne i januari. Där visade hon framfötterna rejält med en slutlig sjätteplats efter att ha presterat näst snabbaste åktid i det andra åket. En erfarenhet som har gett henne mersmak.

- Jag fick en försmak på vad OS innebär och att det finns något mer än att bara träna. Det skulle vara kul att ta sig till stora OS, säger Lovisa Ewald som är en av tre skeletonåkare på lägret i Vålådalen.

Flicka som hoppar över uppställda häckar i en gymnastikhall.

Lovisa Ewald in action under ett av de gemensamma träningspassen för alla idrotter på lägret för Olympisk Offensiv i Vålådalen. Foto: SOK

Att träna skeleton på svensk mark innebär till stor del fyspass och startträning eftersom det inte finns någon tävlingsbana i Sverige. Några helger om året gör Lovisa träningsresor till de närmaste skeletonbanorna i Lillehammer i Norge och Sigulda i Lettland. Att utöka de träningsmöjligheterna skulle kunna vara ett sätt där Olympisk Offensiv skulle kunna bidra till utveckling.

Träning, kunskaper och utbyte

På lägret finns SOK:s resursteam på plats som support och för att ge individuell rådgivning inom fysträning, återhämtning och nutrition. De aktiva får genomföra en del tester och mötet mellan idrotterna ger också möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan tränarna.

- Vi har träffat SOK:s kostrådgivare och fått lära oss mer om hur vi ska tänka kring måltider när man tränar. Och här uppe äter vi tillsammans med de andra idrottarna. Det är kul att få höra om hur de tränar. Och nu ska vi ha ett gemensamt träningspass alla idrotter tillsammans, säger Lovisa Ewald.

FAKTA/Olympisk Offensiv

  • Olympisk Offensiv är en stort och samlande projekt för att skapa förutsättningar för olympiska framgångar på längre sikt. En viktig del av Olympisk Offensiv är en förberedande satsning för unga lovande idrottare som på sikt kan ta plats i SOK:s stödprogram Topp och Talang.
  • Projektet initierades sommaren 2019 för att stötta utvecklingen av talanger med sikte på vinterspelen 2026 och 2030.
  • I juni 2020 presenterades en första våg i form av specialsatsningar på ett 20-tal talanger inom skridsko, curling och skidskytte. Ytterligare vinteridrotter inventeras fortsatt och kan de bli aktuella för framtida satsningar.
  • På lägret i Vålådalen deltar backhoppning (två aktiva, två tränare), rodel (två aktiva, två tränare), skeleton (tre aktiva, två tränare), skidskytte (fem aktiva, en tränare), skridsko (åtta aktiva, en tränare)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper