Brottningsmatch under OS 1904. Foto: TT

Publicerad 11 juni 2020

Brottningens olympiska historia

Brottning är erkänd som en av världens äldsta tävlingsidrotter. Man har hittat grottmålningar som föreställer brottare så långt tillbaka som 3000 före Kristi födelse och idrotten fanns med i de antika olympiska spelen.

När de moderna olympiska spelen återupptogs i Aten 1896 så var brottning i fokus. Den grekisk-romerska stilen som fanns på programmet 1896 ansågs vara en direkt kopia av antikens brottning. I grekisk-romersk brottning får brottaren enbart använda armarna och överkroppen för att attackera motståndaren och kan enbart hålla i dessa kroppsdelar på motståndaren.

Den fria stilen har inte på långa vägar samma historiska bakgrund som den grekisk-romerska. Den fria stilen härstammar från festivaler och marknader i England och USA men blev mycket populär. I fristilsbrottning får brottaren även använda benen och får koppla grepp på motståndaren både ovanför och under midjan.

Svensk brottning i OS

Brottning är Sveriges mest framgångsrika idrott på sommarsidan med totalt 86 medaljer fram till 2016. 28 av dem är guld. Endast längdskidåkare har tagit fler svenska OS-medaljer. Även internationellt sett är Sverige en ansedd nation. Vi ligger på femteplats i den totala medaljligan av alla länder där Ryssland/Sovjetunionen är överlägsen etta. Sverige har tävlat i brottning på OS sedan 1908 och fram till Rio 2016 har Sverige 168 svenska olympier.

Brottning i OS

  • 1894: Brottningen var med från första början på det moderna olympiska programmet.
  • 1900: De enda spel när brottning inte har funnits med på programmet i någon form.
  • 1908: Från och med London 1908 har alltid grekisk-romersk stil funnits med på OS-programmet.
  • 1920: Fristil lades till på OS-programmet i Antwerpen 1920.
  • 1924: IOK listade obligatoriska och valfria idrotter. Brottningen behölls på programmet i sina två former, grekisk romersk och fristil.
  • 2004: De första fyra viktklasserna för damer i fristil läggs till på OS-programmet till OS i Aten.
  • 2013: Brottningens OS-närvaro skakades när IOK:s 125:e session beslutade om 25 kärnidrotter för sommarspelen fram emot Tokyo 2020 och där fanns inte brottningen med. Men senare under samma session röstade man även igenom att brottning skulle finnas med på OS-programmet både 2020 och 2024.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper